Demonstration mot kvinnovåldet

- in Nyheter
@Tindra Englund

Slagorden ”Vad ska vi göra – krossa sexismen!” ekade på Lunds gator igår kväll. Syftet var att uppmärksamma våldet mot kvinnor.

En ny rapport från Förenta nationerna visar att var tredje kvinna utsätts för fysiskt, psykiskt eller någon annan typ av våld under sin livstid. På uppmaning av FN uppmärksammades därför världen över den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. I Lund gjordes detta genom ett demonstrationståg från Stortorget till tingsrätten. Några av de som deltog var Lunds tjejjour, Asylgruppen och Support your local feminist som deklarerade att orsaken till att samlas var att de var ”jävligt trötta och förbannade”.

Genomsyrar samhället
Demonstrationståget ackompanjerades av slagord så som: ”Vad ska vi göra? Krossa Sexismen!”. Men också låtar från 70-talsbandet Röda bönor. När låten ”Varför har tjejer så tysta röster” , ekade under järnvägstunneln, var ingen det minsta tyst.
– Jag deltar eftersom jag vill demonstrera mot den objektifiering av kvinnor som finns idag. Samt sexismen som genomsyrar vårt samhälle, säger Daniel Markus, arkeologi och filosofistudent, och en av de cirka 70 deltagande, i demonstrationen.

Improviserad handlingsplan
Polisen fanns på plats och eskorterade demonstrationståget. De valde även att spärra av vissa gator tillfälligt för att låta tåget passera ostört. Enligt polisen fanns inget tillstånd för demonstrationen. Men då polisen känt till demonstrationen sedan tidigare hade de ändå förberett en improviserad handlingsplan.
– Jag tycker att demonstrationen var jättetrevlig och vi stötte inte på några problem alls, säger polisen Magnus som inte vill uppge sitt efternamn.

Polisen var på plats och tyckte det var en lugn demonstration. Foto: Tindra Englund.
Polisen var på plats och tyckte det var en lugn demonstration.
Foto: Tindra Englund.

Förändra genom systerskap
Anna Berglund från Lunds tjejjour berättar att hon gick med i tjejjouren med hopp om att förändra samhället genom systerskap. Sedan dess har hon tyvärr inte sett att våldet minskat.
– Men det hoppfulla är att antalet människor som bryr sig och säger ifrån också ökar, säger Anna Berglund.

Även om tjejjourens främsta uppgift är att prata och lyssna, anser hon att det också är viktigt att jobba politiskt för att förändra. Därför har de valt att delta i dagens demonstration.
– Vi är idag cirka 50 medlemmar i tjejjouren i Lund, varav 25 är aktiva. Men behoven är oändliga och när vi har öppet ringer telefonen konstant, säger Anna Berglund.

För lite förändras
Men det fortsatta våldet gör att hon ser pessimistiskt på framtiden och menar att alldeles för lite i samhället har förändrats de senaste 30 åren.
– Jag hoppas ändå att lagstiftningen kommer att förändras i framtiden. Idag uppmanar jag tjejer att anmäla brotten de utsatts för eftersom det kan vara skönt att veta att det faktiskt var ett brott. Men det känns ibland svårt att motivera, då jag också vet vad som händer sedan och att förövaren oftast frias, säger Anna Berglund.

Efter talen avrundade man utanför tingshuset med att tillsammans, ackompanjerade av en knastrig högtalare, sjunga sången om sexualmyterna av Röda bönor. Sången är från 70-talet men är lika aktuell idag.

Fakta: Tjejjouren i Lund
Under 2013 var det 1429 stödsökande som hörde av sig till tjejjouren i Lund (http://lund.tjejjouren.se/) via chatten, Skype/Msn eller telefon. Tjejjourens öppettider är måndagar och torsdagar klockan 19-22 och de nås även på  020-510 150. Samtalen är gratis och syns inte på telefonräkningen.