JF samarbetar med ojämställda advokatbyråer

- in Nyheter

En tredjedel. Så många av de tio mest ojämställda byråerna samarbetar Juridiska föreningen med – ändå kan samarbetena fortsätta.

Rasmus Ringström är ordförande på Juridiska föreningen. Foto: Pressbild/JF
Rasmus Ringström är ordförande på Juridiska föreningen.
Foto: Pressbild/JF

I veckan släppte stiftelsen Allbright en rapport om jämställdheten på olika juristbyråer, där de tio minst jämställda byråerna listas – varav tre har samarbeten med Juridiska föreningen, JF.

Det är juristbyråerna Vinge, som har plats fyra på listan, Mannheimer Swartling på nionde plats och Setterwalls på sista plats som är JF:s samarbetspartners.

JF:s ordförande Rasmus Ringström tycker att det generellt är en komplex fråga  varför det inte finns fler kvinnor i juridiska maktpositioner.
– I mina ögon så är det en generell problematik i branschen, men varför det har blivit så här är svårt att avgöra, säger han.

Rasmus Ringström anser att det är allvarliga siffror som har publicerats och att det är beklagligt, men tror samtidigt att studenterna är väl medvetna om saken, liksom byråerna själva.

Åsa Erlandsson, vd på advokatbyrån Setterwalls som enbart har 11 procent kvinnor, tycker att det är ett stort problem.
– Vi tappar kompetens, säger hon till tidningen Metro.

Tre av tio
Om Juridiska Föreningen ska se över samarbetet med de ojämställda byråerna är oklart.
– I nuläget så har vi väldigt god relationer med alla våra samarbetspartners, säger Rasmus Ringström.

Enligt Rasmus Ringström har föreningen som utgångspunkt att samarbeta med hela näringslivet där deras huvuduppgift är att erbjuda medlemmar god kontakt med verksamheterna.
– Vi har en aktiv och nära relation med våra samarbetspartners, menar Rasmus Ringström.

Fakta
Enligt Allbrights rapport så är totalt 11 procent kvinnor på Setterwalls, detsamma gäller för Mannheimer Swartling. Vinge ligger strax över, på 14 procent.