Ny ordförande på ingång

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Lunds universitet ska få en ny styrelseordförande. Namnet som presenterats av nomineringskommittén är den 64-årige ambassadören Jonas Hafström – men nu är det upp till regeringen att ge tummen upp eller tummen ned.

Nicolai Slotte.
Nicolai Slotte.

Sedan den tidigare styrelseordföranden Margot Wallström snappades upp av regeringen, har vice ordföranden Lars Ljungälv fått axla ansvaret för universitetet. Arbetet med att hitta en lämplig arvtagare till Margot Wallström har fortgått sedan i början av oktober och det har tagit längre tid än förväntat för nomineringskommittén att hitta rätt person.
– Det här trodde vi skulle gå lite fortare – men det var många kandidater. Vi har tänkt på flera och det har varit en lång process, säger Nicolai Slotte, studenternas representant i nomineringsprocessen.

Ordförande med lundabakgrund
Men nu är kortet lagt och personen som ska leda universitetet är Jonas Hafström. Han har en gedigen cv. Uppväxt i Lund och med bakgrund inom universitetet som juridikstudent och kårordförande har han koll på vad som väntar.
– Jag upplevde att Lund var en internationell stad när jag pluggade där – och det har det inte blivit mindre av. Det är i den globala världen man måste finnas, säger Jonas Hafström.

Stor internationell erfarenhet
Och i världen har han funnits. Efter sina år i Lund har Jonas Hafström tillbringat större delen av sin karriär som svensk ambassadör – främst känd för sitt diplomatiska arbete i Bangkok under tsunamikatastrofen. Nu är han på upploppssträckan för sitt ämbete för regeringskansliet och är redo att axla ordförandeskapet den 1 mars.
– Att få det här uppdraget är oerhört glädjande och ska bli väldigt kul. Det är mycket som händer på universitetet nu, säger han, men lägger samtidigt en brasklapp om att inget är hugget i sten:
– Det är upp till regeringen att besluta nu – inget är klart än. Men jag hoppas att jag ska bli regeringens förslag, avslutar Jonas Hafström.

Kan föra studenternas talan
Studentrepresentant Nicolai Slotte ser Jonas Hafström som rätt person för att föra studenternas vilja.
– Jonas kommer att vara en diplomat. Han kommer lyssna på alla parter och se till att de kommer till tals. Universitetet behövde ett starkt ledarskap och han kommer se till att styrelsens sammanhållning hålls stark, säger han och förklarar varför Jonas Hafström var rätt man för jobbet:
– Han har de kompetenser vi söker efter. Jonas kan representera universitetet såväl internationellt som i Stockholm. Han har en mycket erfarenhet och ett stort kontaktnät – och dessutom har han en bakgrund vid Lunds universitet, sägerr Nicolai Slotte.

Beslut om ordförandestillsättningen kommer att fattas av regeringen inom den närmaste tiden. Om han blir vald tillträder Jonas Hafström den 1 mars.

 

Lundagård grävde lite i arkiven, och hittade bland annat denna fräcka fråga från nummer 6/1976:

fräcktfrågat.jonashafstrom