5 härskartekniker att prova på farbror Bertil

- in Nyheter
@Tindra Englund

Är du också förbannad över att världen, samhället och släkten är så himla ojämställd? I jul är det dags att sluta deppa och istället syssla med lite civil olydnad runt julbordet. Här nedan listas fem roliga experiment att utföra på valfri farbror.

  1.  Osynliggörande. När Bertil börjar göra en utläggning om något han finner ytterst intressant som till exempel  fågelskådning, bilar eller politik – be upprepade gånger olika personer att skicka dig det ena eller andra.  Högt och ljudligt. Säger han något vettigt, ta upp det 5 minuter senare som om det vore din idé vettja. ”Nej, men vad sägs om att ta en grogg efter Kalle?”.
  2. Förlöjligande. Prova att påpeka att han skrattar som Långben eller pratar lika mycket goja som Kalle Anka. Kanske påminner hans drömmande blickar på skinkan om hur Marion ser på sin Robin Hood, vad vet jag?
  3.  Undanhållande av information. Berätta för alla som förbereder lunchen i köket (antagligen alla utom farbror Bertil), att vi i år tar presenterna före både julmat och Kalle. När presentutdelningen så plötsligt ska äga rum, njut av att se farbror Bertils panik och förvirring… ”Men alltså… Ööööh, redan? Jag har inte… hmmm… hunnit slå in mina ännu?”
  4. Dubbelbestraffning. Fråga om farbror Bertil inte kan tänka sig att hjälpa till med disken. Gör han det kan du mobba honom för att han är inställsam och bara vill ligga. Låter han bli kan du mobba honom för att vara en lat mansgris.
  5. Påförande av skuld och skam. Denna är extra utmanande då farbröder är fantastiskt duktiga på att skuldbelägga andra och själva nästan aldrig känner sig skyldiga. Men genom ett metodiskt upprepande av förlöjligande och dubbelbestraffning kanske det kan uppnås. Lyckas du, lämna gärna tips i kommentarerna om hur!

 OBS: Ovan stående text är så kallad ironi och ska ses som ett skämt. Självklart tycker jag att vi alla ska vara snälla mot varandra och visa varandra kärlek såhär i juletider. OBS OBS OBS, om du som kvinna ändå blir utsatt för något av ovanstående, minns att det är en härskarteknik, även om det sker kring granen!