Att köa på svenska

- in Studentliv

Var kan jag köpa en cykel och hur fikar jag? Några studenter startade bloggen de hade velat läsa när de själva kom som internationella studenter till Lund.

Fyra masterstudenter som studerar International marketing & brand management bestämde sig för att göra en blogg för internationella studenter som projektarbete. Den har nu varit igång i två veckor.
– Vi har fyra olika kategorier på bloggen, en för var av oss, berättar Carmen Sigmund.

I bloggen Lundian student escapes tar de upp allt från hur Skånetrafiken funkar till var man kan festa utanför nationerna.
– Den är full av personliga inblickar och praktiska tips, säger Caroline Jarbeck, som är gruppens enda svensk och därmed axlar ansvaret som bloggens Sverigeexpert.

Sticker hål på myten
På bloggen tipsar hon bland annat om hur internationella studenter kan gå tillväga för att skaffa svenska vänner samtidigt som hon sticka hål på myten att svenskar är asociala.
När de skulle starta bloggen föll det sig naturligt att satsa på att ge internationella studenter guiden de själva saknade när de kom hit i augusti förra året.
– Ta ert kösystem som exempel, när jag kom hit hade jag ingen aning om att jag var tvungen att ta en lapp för att stå i kö. Det var lite irriterande, men nu tycker jag att det är rätt praktiskt, säger Anna-Lena Georg.
– Och att folk här tar av sig skorna inomhus. Det känns rätt pinsamt att komma hit och inte veta det, tillägger Sarah Drogosch.

Säger förnamn
Samma sak menar bloggarna gäller fenomenet att svenskar tilltalar alla, inklusive professorer, vid förnamn och vi ofta delar toalett – oavsett kön.
– Det känns lite annorlunda, men det är samtidigt trevligt och jämlikt, säger Carmen Sigmund.
De är bara i Sverige ett år och och vad som händer med bloggen efter det är inte helt säkert.
– Kanske hittar vi andra studenter som kan ta över efter oss. Det hade varit roligt om det blev så, säger Carmen Sigmund och får medhåll från de andra.

Studenterna bakom Lundian student escapes
Anna-Lena Georg, 28 år, från Frankfurt am Main i Tyskland. Skriver bland annat om var man kan festa och fika.
Carmen Sigmund, 24 år, från Merano i Italien. Tipsar om utflyktsmål i Lunds närområde.
Caroline Jarbeck, 24 år, från Göteborg. Förklarar svensk kultur och hur saker funkar i Sverige.
Sarah Drogosch, 24 år, från Osnabrück i Tyskland. Ger råd om mer praktiska saker som var det går att få tag på ett nytt SIM-kort till mobilen och var man köpa en cykel.

About the author

Felicia Green var redaktör och ansvarig utgivare på Lundagård 2017-2019. Hon har tidigare arbetat som allmänreporter, redigerare och kulturreporter på bland annat Trelleborgs Allehanda och Borås Tidning. Hon har en journalistexamen från JMG och var i januari 2015 praktikant på Lundagård.