Fakulteten rasar mot novischveckan

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Importerad alkohol, dryckeshets och konstant fylla. Så såg Lundaekonomernas novischvecka ut, enligt tillståndsenheten. Fakultetsledningen kritiserar kaoset.
– Det är för bedrövligt. Helt oacceptabelt, säger Ekonomihögskolans prorektor Kristina Eneroth.

Anmärkningarna på Lunds nationer har nästan halverats de senaste åren. Problemen med illa skött alkoholservering blir allt färre, rapporterar tillståndsenheten. Det gäller dock inte överallt. Lundaekonomernas senaste novischvecka var något helt annat.

Överdriven alkoholhets
Rapporter från tillståndsenheten vittnar om en överdriven alkoholhets och att fakulteten inte tagit sitt ansvar mot sina novischer.

Lundaekonomernas ordförande Lisa Fjellström är ytterst ansvarig för novischveckan för de nya ekonomistudenterna och inser att alkoholens inverkan har gått överstyr.
– Novischveckan är till för att novischerna ska få lära känna varandra och staden Lund. Den är också generellt uppskattat bland novischerna, men på sistone har alkoholen varit i för mycket fokus, säger hon.

Fulla dygnet runt
Novischveckan har haft tydliga inslag av dryckeslekar och dunkar med trattar, enligt tillståndsenheten. Alkoholkonsumtionen har i princip skett dygnet runt. Dessutom har alkohol tagits in i kårbyggnaden Skånis, vilket bryter mot lagen då lokalen hade servering.

Den direkta anledningen till detta är dock Lisa Fjellström inte helt säker på.
– Jag tror att det är tyvärr är något som har hänt med tiden. Alkoholkulturen har trappats upp, säger hon och fortsätter:
– Det ursprungliga syftet med novischveckan har glömts bort. Syftet är att man ska få en bra start på sin tid i Lund, men alkoholen har fått för stor plats. Det är ett extremt problem, säger Lisa Fjellström.

Det är något som Ekonomihögskolans prorektor Kristina Eneroth verkligen håller med om.
– Detta är för bedrövligt. Vi har diskuterat detta med kåren upprepade tillfällen. Nu måste det till en förändring – de måste skärpa sig. Det är för bedrövligt och är absolut inte ett beteende vi kan ställa oss bakom, säger hon.
Om ni har diskuterat detta: Varför har det inte blivit förändring?
– Jag vet inte varför de inte lyssnar och varför detta har uppstått. Vi måste kunna komma överens om detta – det kan inte upprepas. Det är helt oacceptabelt, säger Kristina Eneroth.

Lisa Fjellström håller med om att mer måste göras.
Varför lyssnar ni inte?
– Det har till viss del förts en diskussion med skolan, men den har tyvärr inte varit kontinuerlig. Vi sitter på våra poster under kort tid och det är svårt att från dag ett ta tag i en så pass stor fråga. Det finns även mycket annat att sätta sig in i, säger Lisa Fjellström.

Frågan ska diskuteras
Men nu ska diskussionen ges tid. Under torsdagen kommer Ekonomihögskolans ledning att sätta sig ned med Lundaekonomernas ordförande för att diskutera problemet.
– Det måste till en rimlig och välkomnande miljö för alla. Det här kan inte upprepas. Det är helt oacceptabelt. Det här kan bara inte upprepas, säger prorektor Kristina Eneroth.

Vad som händer om det upprepas vill inte Kristina Eneroth gå in på. Lisa Fjellström säger att Lundaekonomerna har upprättat en åtgärdsplan för att få bukt med problematiken.

Planen ska presenteras under torsdagens möte. Lundagård följer upp hur situationen utvecklas.

Artikeln har uppdaterats efter publicering.