”Det här kan inte hända igen”

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Framöver kommer Lundaekonomernas novischvecka att vara helt alkoholfri under dagen. Det är resultatet av en diskussion mellan Ekonomihögskolans ledning och studentkåren.
– Vi är nöjda, säger Lundaekonomernas ordförande Lisa Fjellström.

Lundaekonomernas novischveckor har väckt anstöt. Från Studenthälsan rapporteras det om novischer som varit ”rejält berusade” varje dag i veckan, vilket senare har lett till ett osunt förhållande till alkohol för studenterna. Ekonomhögskolans ledning har tidigare rasat mot det överdrivna drickandet.
– Det måste till en rimlig och välkomnande miljö för alla. Detta är för bedrövligt och är absolut inte ett beteende vi kan ställa oss bakom, har prorektorn Kristina Eneroth tidigare sagt.

Alkoholfria aktiviteter
Nu vidtar Ekonomihögskolan åtgärder. I ett möte mellan fakulteten och Lundaekonomerna har nya riktlinjer för novischveckan bestämts. Bland annat måste alla novischaktiviteter under dagtid från och med nu vara helt alkoholfria.
– Lundaekonomerna har tagit tag i frågan och själva kommit fram till det som vi kommit fram till tidigare, säger Ekonomihögskolans prorektor Kristina Eneroth.
– De har gjort sin läxa. De har varit i kontakt med andra nätverk och har via dem kommit fram till många bra idéer. En eloge till deras arbete med frågan – detta bådar gott.
Vad sa Lundaekonomerna om det som har hänt?
– De har bilden av att det har gått för långt vid något enstaka tillfälle. Men de inser att det är något som har gått snett. Probleminsikt är ett bra första steg, säger Kristina Eneroth.

Fakulteten del av planering
Ekonomihögskolan kommer framöver även att följa och vara delaktiga i Lundaekonomernas planering för novischveckan.
– I fakultetsledningen kommer det att föras diskussioner om detta. Denna frågan får inte förbises igen. Fakulteten kommer att vara närvarande, säger Kristina Eneroth.

Lundaekonomernas ordförande Lisa Fjellström är nöjd med mötet.
– Jag tyckte att det gick bra, säger hon.
Vad kom ni fram till?
– Det kommer att vara ett minskat fokus på alkohol under veckan. Vi kommer ha ett möte med ledningen under våren när vi har hunnit längre i vår planering, säger Lisa Fjellström.

”Det här kan inte hända igen”
De nya stadgarna för novischveckan ska nu formuleras och nedtecknas. I slutet av terminen kommer fakulteten ha ett möte med de nya ordförandena för Lundaekonomerna för att se till att planeringskraven verkligen följs.
– Vi kommer även att ha kontrollstationer fram till de nya ordförandena valts. Det här kan inte hända igen, säger Kristina Eneroth.