Fortsatt minus i studentbudgeten

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Du fortsätter gå back ekonomiskt. Enligt Sveriges förenade studentkårers studentbudget går du 285 kronor minus – i månaden.

Rebecka Stenkvist är ordförande för Sveriges förenade studentkårer.  Foto: Arkiv/Christina Zhou
Rebecka Stenkvist är ordförande för Sveriges förenade studentkårer.
Foto: Arkiv/Christina Zhou

I januari höjdes lånedelen av studiemedlet med 1000 kronor. Trots höjningen  fortsätter studenterna att gå back ekonomiskt enligt årets studentbudget, framtagen av Sveriges förenade studentkårer.
Samtidigt har skuldbördan för studenter med tre års studielån ökat kraftigt de senaste fem åren. Drygt 40 000 kronor mer i skuld får studenterna idag än 2010.
– Det har en negativ inverkan på den breddade rekryteringen till universiteten. Det utestänger grupper som inte är benägna att skuldsätta sig och steget till studier blir större. Samtidigt förskjuts ansvar från staten till individen, säger Rebecka Stenkvist, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.
Varför vill politikerna ha det så här?
– För många av dem verkar det som att det inte spelar någon roll om det är lånedelen eller bidragsdelen som ökar, men det gör det för studenterna. Det är mindre kostsamt för staten att öka lånedelen, men dyrare för studenten, säger hon.

Hög köpkraft
Men utbildningsdepartementet vill inte kommentera studenternas minusbudget.
– Vi avböjer att kommentera det här, säger Sofie Rudh, pressekreterare hos gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic, som har ansvar för frågor som rör studiemedlet.
– Studenternas köpkraft var väldigt hög så sent som 2013, säger hon.
Bland annat miljöpartiet gick till val med att höja studiebidraget. När blir det verklighet?
– Det finns inget konkret förslag just nu och det är inte högprioriterat. Det finns många andra reformer inom utbildningssektorn som ska göras först, säger Sofie Rudh.

Förväntat plusresultat
SFS:s studentbudget baseras på officiell statistik från bland annat Konsumentverket och Studentbostadsbolagen. Men det finns ett dolt problem – det finns inte budgeterat för de sommarmånader då studiemedel inte kan ges.
– Det är ytterligare en ansträngning att inte få studiemedel under sommarmånaderna. Det är svårt att få sommarjobb och alla kommuner kan inte ge försörjningsstöd till studenterna som inte hittar jobb under sommarmånaderna. Situationen är inte bra, men SFS har ingen lösning just nu, säger Rebecka Stenkvist.
I fjol gick studenterna 849 kronor back och i år 285 kronor. Däremellan har studiemedelt höjts med 1000 kronor. Borde inte studenterna gå plus 151 kronor nu?
– Jo, vi förväntade oss plus eller ett nollresultat. Men i år har vi med el i bostadskostnaden, det hade inte studentbostadsbolagen med tidigare. Dessutom har vi fått bort eftersläpningen för hyreskostnaderna och har med förra årets hyreskostnad istället för 2013.
— Dessutom har några andra kostnader gått upp enligt konsumentverket, säger Rebecka Stenkvist.