Rektorn okänd men gärna ökänd

- in Studentliv
@Carl-Johan Kullving

Informativt och högskolepolitiskt intressant. Men jag fick inte lära känna rektor Torbjörn von Schantz på gårdagens Studentafton, tycker Lundagårds utsände.

Affischen till Rektorsaftonen är snillrikt designad. I stora bokstäver står det ”Lär känna” och ”Rektorn”. Däremellan har namnet ”Torbjörn von Schantz” klämts in. Väldigt talande för kvällen.

Under den drygt en timme långa aftonen i Lilla salen i AF-borgen lär vi inte känna personen bakom titeln ”Rektor”. Torbjörn von Schantz har växt upp i Lund och varit skriven här nästan hela sitt liv. Detta till trots är anekdoterna från livet i Lund få. I publiken finns ett äldre garde av akademiker och gräddan av studentkårerna i Lund. De flesta verkar redan känna honom. Gott, tänker jag, då kommer aftonen att gå bakom rektorsfasaden och in på personen Torbjörn.

Torbjörn von Schantz inleder aftonen med att prata om utmaningar. Han gillar utmaningar. Att han inte blev rektor första gången han sökte tjänsten var tungt, men gjorde också att han såg utmaningen att bli det nästa gång. Livet som akademisk ledare har också varit utmanande.
– Jag har inte haft tråkigt en enda minut som akademisk ledare. Men jag har inte lärt mig att gå in i en mental garderob ännu. Tidigare fanns alltid chefer över mig att rådfråga. Nu har jag inte det, säger han.

Annars är hans vision att följa den strategiska planen – lärosätet ska vara i världsklass och han vill få mer resurser och ökat engagemang för grundutbildningen. Dessutom vill Torbjörn von Schantz förbättra arbetsmiljön på universitetet genom ett utvecklat ledarskap.
– Jag vill försöka förena fördelarna med New Public Management med de bästa sidorna av det kollegiala ledarskapet. Då kan vi förbättra arbetsmiljön betydligt, säger han.

En månad och 18 dagar. Det är så länge Torbjörn von Schantz varit rektor på Lunds universitet hittills. På den tiden är det svårt för honom att säga något konkret. Och ännu svårare för kvällens moderator, Sebastian Persson från Lunds universitets studentkårer, att ställa honom till svars. Han leder samtalet in på studieplatser, studentbostadsbyggande och jämställdheten på universitetet. Kårpolitisk frossa som är intressant absolut – men bland de 80 som samlats i Lilla salen denna afton är det fortfarande bara skrapet på ytan. De vet ju redan vilken högskolepolitik han vill se och vilka visioner han har. Var är de mer intima frågorna om personen bakom rektorstiteln?

Det är egentligen först vid slutet av publikens frågor som de mer personliga svaren kommer.
– Jag lämnar hellre mitt mandat som rektor ökänd än okänd. Vill du åstadkomma ett förändringsarbete så är det inte populärt. Är jag ökänd har jag åtminstone åstadkommit förändringar, säger han.
Och på frågan om vad som är hans svagheter som ledare, blir svaret oväntat:
– Jag är lite trögfattad och i grunden lite lat. Då är det bra att vara omgiven av många duktiga medarbetare, säger rektorn.

Sen tar rektorsaftonen slut. Det är tur att rektor Torbjörn von Schantz sitter några år till. Då kanske vi hinner lära känna personen bakom titeln också.