En tredimensionell framtid

- in Nyheter
@Beri Zangana

En hamburgare, en ny leksak eller ett organ. Med 3D-skrivare tycks det inte finnas några gränser på vad som egentligen går att skriva ut. 

Olaf Diegel är forskare i produktutveckling vid Lunds tekniska högskola. Hans stora fritidsintresse är att tillverka instrument med hjälp av 3D-skrivare. Foto: Simon Cesarini
Olaf Diegel är forskare i produktutveckling vid Lunds tekniska högskola. Hans stora fritidsintresse är att tillverka instrument med hjälp av 3D-skrivare.
Foto: Simon Cesarini

Det är lätt att tro att ett av kontoren på fjärde våningen inne på IKDC i norra Lund tillhör en musiker. På väggen trängs trummor och gitarrer, plektrum och strängar. Men kontorets ägare Olaf Diegel jobbar egentligen inte alls med musik. Han är professor i produktutveckling. Gitarrerna som hänger inne på hans kontor har han själv designat och de är bara några exempel på vad som är möjligt att skriva ut i en 3D-skrivare.
– Jag har ett stort intresse för musik. Gitarrerna och de andra instrumenten är en hobby men jag har sålt ett antal under åren.

Sedan ett år tillbaka jobbar Olaf Diegel på Lunds universitet och hans forskning fokuserar på möjligheterna som finns med 3D-skrivare. Just nu håller han och ett antal andra forskare på med ett projekt för blinda personer.
– Vi har lagt ner taggar runt om i Lund och när personer rör taggen med sin käpp ska den ge information om var de befinner sig.

Det senaste året har det skrivits och pratats en hel del om 3D-skrivare. I fler och fler affärer har det dessutom börjat dyka upp 3D-skrivare för hemmabruk. Men egentligen är det ingen ny teknologi, redan på 1980-talet användes den för att skapa prototyper.

Förklaringen till att det växt sig så stort nu beror bland annat på att forskningen fått fram material som är tillräckligt hållbart för större produktion.
– Nu skapas det inte bara prototyper utan det har blivit allt vanligare att skapa produkter som inte bara har i syfte att testa en ny idé, säger Olaf Diegel.

De här produkterna har börjat dyka upp inom en rad olika områden. På modeuppvisningar blir det allt vanligare med 3D-utskrivna plagg och inom bilindustrin används den för att ta fram olika reservdelar.

Olaf-Diegel-3D-printed-head-9Inne på Olaf Diegels kontor står en 3D-skrivare som han själv har byggt. Han kan inte låta bli att visa hur den fungerar. Med bara några klick i ett CAD-program tar han fram en tidigare ritning på ett huvud som ska skrivas ut.
– Det här är bara ett exempel på vad man kan göra och kvaliteten är inte den bästa. Men som du ser är det flera lager som läggs på varandra. Skrivarhuvudet rör sig exakt enligt ritningen från datorn, säger han trots utvecklingen och möjligheten att skriva ut en mängd olika saker så är elektronik fortfarande komplicerat och en av de saker som inte går att skriva ut. Enligt Olaf Diegel kommer en 3D-utskriven smartphone inte att vara aktuell förrän om tio till femton år.
– De har börjat lite smått med att skriva ut kablar i plast men det är fortfarande inte särskilt bearbetat.

En smartphone består av flera olika delar och så långt har vi inte kommit än.

När Olaf Diegel flyttade till Sverige blev han förvånad över 3D-skrivarens långsamma utveckling. Precis som internet tycktes politikerna inte tro att det skulle vara av något intresse och slutade att investera.
– Sverige har ett rykte om sig att de är väldigt duktiga inom design och jag förväntade mig att de skulle vara ledande inom det området. Men nu är de nog lite längre bort än resten av världen, säger han.

Inom flera design- och ingenjörsutbildningar har 3D-skrivaren blivit allt vanligare och på Lunds universitet satsas det nu på att fler utbildningar ska använda sig av den.
– Det är fortfarande väldigt nytt men vi har börjat kolla på hur man kan integrera 3D-skrivaren i de här utbildningarna, säger Olaf Diegel.

Om Olaf Diegel ska blicka framåt i tiden är han säker på att många hushåll kommer att äga en 3D-skrivare om tio år.
– Den är perfekt att ha i hemmet, speciellt för att skapa leksaker till barn.

Men trots att 3D-skrivaren används inom flera branscher och kommer att fylla en viktig funktion inom dessa områden så kommer den i framtiden inte att ersätta den traditionella tillverkningen. Materialet i 3D-skrivaren är dyrare än det som används inom vanlig industri.
– Den kan ses som ett komplement till traditionell tillverkning. I vissa fall är det bättre att använda 3D-skrivaren men i andra fall är det inte, säger Olaf Diegel.

SÅ FUNKAR EN 3D-SKRIVARE

1: I ett 3D-program som CAD ritas en idé som förklarar för skrivaren exakt hur skrivarhuvudet ska röra sig för att skapa föremålet, lager för lager.
1: I ett 3D-program som CAD ritas en idé som förklarar för skrivaren exakt hur skrivarhuvudet ska röra sig för att skapa föremålet, lager för lager.

 

2: Via en USB-kopplad dator eller ett minneskort matas utskriftsfilen in i skrivaren.

3: En plasttråd värms upp till mellan 180 och 230 grader. Sedan matas den ut till skrivarhuvudet.
3: En plasttråd värms upp till mellan 180 och 230 grader. Sedan matas den ut till skrivarhuvudet.

4: På skrivarens bottenplatta ringlas den smälta plasten ut, lager på lager enligt ritningen i utskriftsfilen.

5: Varje lager plast som skrivs ut är mellan 0,1 och 0,34 mm. Ju tunnare lager som skrivs ut desto längre tid, men däremot blir det bättre kvalitet ju längre tid det tar.

6: När alla lager har skrivits ut är produkten färdig!
6: När alla lager har skrivits ut är produkten färdig!