Minnesstund för Kenyas offer

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Under onsdagskvällen hölls en minnesceremoni utanför AF-borgen för de 147 kenyanska studenter som blev offer för terrorattacken mot universitetet i kenyanska Garissa.

Masterstudenten Mark Thiong'o var en av arrangörerna av ceremonin Foto: Lukas J. Herbers.
Masterstudenten Mark Thiong’o var en av arrangörerna av ceremonin
Foto: Lukas J. Herbers.

I förra veckan mördades 147 personer i en terrorattack mot universitetet i den kenyanska staden Garissa. Terrornätverket al-Shabaab tog senare på sig dådet, som var det mest omfattande i Kenya sedan attentatet mot amerikanska ambassaden 1998.

Under onsdagskvällen anordnades en ljusceremoni utanför AF-borgen för att hedra och minnas de som dött. Masterstudenten Mark Thiong’o kom till Sverige från Kenya i höstas och var en av arrangörerna.
– Jag står här med brustet hjärta, säger han och hämtar andan medan han inleder ceremonin.
– Vi måste stå upp för vad som är rätt. Det här inte bara Kenyas kamp, utan hela världens. Vi måste komma samman, fortsätter han.

”Vi står med er”
Närmare 75 personer hade tagit sig till AF-borgens trappa för att tända ljus och visa sitt stöd. Unga, gamla, svenska och internationella personer slöt upp och uttryckte sin sorg.

Jan Kjellström, präst i Svenska kyrkan, höll ett kort tal inför folkmassan. Foto: Lukas J. Herbers.
Jan Kjellström, präst i Svenska kyrkan, höll ett kort tal inför folkmassan.
Foto: Lukas J. Herbers.

Jan Kjellström, präst i Svenska kyrkan, höll ett kort tal inför folkmassan.
– Det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret, säger han.

Efter Jan Kjellströms tal fick personer på eget initiativ komma till tals. En av dem var internationella studenten Gertrud Chilufya från Zambia.
– Vi ska inte glömma bort hur mycket ett liv kan betyda – och hur snabbt det kan försvinna. Vi står med er, säger hon.

Sju personer talade
Sammanlagt talade sju personer under ceremonin. Arrangören Mark Thiong’o var rörd över uppslutningen.
– Jag vill tacka er alla för ert stöd i kväll. Det här visar att det finns hopp för mänskligheten. Vi kan, oavsett bakgrund, stå här tillsammans, säger han med gråten i halsen.

Det var också precis det som Mark Thiong’o ville åstadkomma med minnesceremonin.
– Vi vill kunna hjälpa vårt land på det bästa sättet vi möjligtvis kan. Vi vill föra samhället tillsammans och stå upp mot terrorism – vi måste kunna prata om det hemska som är terrorism.
– Terrorattacker kan hända överallt. Det har hänt i Frankrike, det kan till och med hända i Sverige. Vi måste prata öppet om det här, säger Mark Thiong’o.