DEBATT: ”Förbättra möjligheterna till examensarbete inom kommunen”

- in Debatt

Införandet av studentmedarbetare i Lund har varit positivt och vi vill förbättra möjligheterna till examensarbete inom kommunen. Det skriver folkpartisterna Philip Sandberg, Hanna Håkanson och Cornelia Kramer i en debattartikel.

Folkpartiet i Lund har under den förra mandatperioden tagit initiativ till en rad åtgärder för att förbättra för studenterna. Vi lade en motion som behandlades av Lunds kommunfullmäktige den 27 september 2012 om att införa ett system med studentmedarbetare.

Det är ett väl etablerat begrepp i Danmark sedan 1940-talet där studenter ges möjlighet till mer kvalificerade jobb vid sidan om studierna. Som studentmedarbetare jobbar man omkring tio timmar per vecka inom den bransch man utbildar sig till och kan på så sätt kombinera teoretiska studier med praktisk erfarenhet i arbetslivet. Det ger dessutom studenter en fot in på arbetsmarknaden med nya nätverk, arbetsliverfarenhet och referenser. I kombination med alliansregeringens höjning av både studiemedlet och fribeloppet under förra mandatperioden öppnar systemet med studentmedarbetare upp en unik möjlighet till fotfäste på arbetsmarknaden.

Tråkigt nog anslöt sig Socialdemokraterna till sin samverkanspartner Vänsterpartiet och röstade nej till vår motion. Resten av Alliansen och Miljöpartiet stödde förslaget vilket därmed vann bifall och blev verklighet.

Under 2014 har Lunds kommun haft fem studentmedarbetare inom områdena HR (personal), IT, kommunikation, folkhälsa och strategisk utveckling. Vi hoppas det blir ännu fler. Reaktionerna bland både studenterna och personal i kommunen var mycket positiva. Även Lunds Universitets studentkårer (LUS) är positiva till systemet och tar även med detta i sina kommunpolitiska ställningstaganden.

Men vi liberaler vill mer. Vi vill förbättra möjligheterna till examensarbete inom ramen för kommunens verksamhet. Vi vill fortsätta att satsa på inkubatorer i samverkan med universitetet så att studenter kan få utlopp för sitt entreprenörskap genom företagande. Vi vill att Lund ska få fortsätta att växa och att fler studentbostäder byggs. Vi vill satsa på förebyggande arbete i samverkan med ideella sektorn, till exempel genom Lunds Fontänhus framgångsrika arbete mot psykisk ohälsa bland studenter.

Därför är det bekymmersamt att Lund nu leds av en vänsterminoritet som inte riktigt vet vad den vill. Socialdemokraterna är ambivalenta vad gäller studentmedarbetare, Miljöpartiet är emot byggande som behöver ta ny mark i anspråk och Vänsterpartiet röstar konsekvent nej till allt som har att göra med inkubatorer och företagande. Det blir inte bättre av att regeringen på riksplanet inför en ungdomsskatt genom att höja arbetsgivaravgiften för unga.

Folkpartiet i Lund kommer att fortsätta vara studenternas tydliga röst i Lund. En röst för lägre trösklar in på arbetsmarknaden istället för en rödgrönrosa cocktail av höjda skatter, byggfobi och företagsfientlighet.

Philip-Sandberg-högupplöstPhilip Sandberg (FP)
oppositionsråd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

byline_1Hanna Håkanson (FP)
ordförande Liberala Studenter

 

 

 

 

 

 

 

 

luf

Cornelia Kramer (FP)
ordförande Liberala Ungdomsförbundet i Lund