Lundastudenternas anonyma klotterplank

Raggning, tentaångest och Vildanden. På nya appen Jodel strömmar uppdateringar om studenternas allra viktigaste frågor – helt anonymt.

”Någonstans därute finns det en unge som faktiskt har världens starkaste pappa.” 2 likes.

”’Men åhh, ofta du inte varit på Shotluckan’. Det är inte okej att vara novisch och säga så till en senior, det är det bara inte” 37 likes.

”Jag har skrivit en text i senaste numret av Lundagård, men inte ens jag har läst tidningen.” 84 likes.

Detta är tre inlägg från appen Jodel. På kort tid har appen lyckats arbeta sig in i Lundastudentens vardag och samla anonyma åsikter av lundastudenterna.

Anonymt campussnack
Jodel har skapats av tyska startup-bolaget tellM och lanserades i november 2014. Appens slogan är ”Ett anonymt campussnack” och ger möjligheten att dela anonyma inlägg med andra användare inom en sju kilometers radie.

Inläggen visas sedan i ett flöde där läsarna får chansen att ge en tumme upp eller en tumme ned. Den person som får många tummar upp för sitt inlägg tjänar symboliska karmapoäng.

Tom Samuelsson jobbar som Studentlundskoordinator och är med och arrangerar Hälsningsgillet. Foto: Jenny von Platten.
Tom Samuelsson, skapare av Stratkom-bloggen.
Foto: Jenny von Platten/Arkiv.

40 000 nya användare dagligen
I dag växer Jodel snabbt. Enligt en artikel i tyska Der Speigel ansluter sig 40 000 nya användare dagligen – många från studentkretsar.

Och Lund är inget undantag.
– Jodel är väldigt intressant. Användarantalet växer så snabbt i studentstäder eftersom det finns en homogen målgrupp som har liknande upplevelser. Man får se inlägg som man själv kan relatera till, säger Tom Samuelsson, skapare av Stratkombloggen och student i strategisk kommunikation på Campus Helsingborg.

Studentikos jargong
Inom Lunds gränser kan hundratals nya inlägg komma upp varje timme. Jargongen på forumet är typisk studentikos. Påstådda ekonomer och jurister som rackar ned på varandra, LTH-studenters klädvanor hånas och Vildanden beskrivs som ett land långt, långt borta. Utöver det pratas det om helgens bravader och problemen som uppstått på grund av dem.
– För att vara ett anonymt flöde är Jodel relativt rent. All form sexism, rasism och homofobi blir nedröstat och försvinner. Får ett inlägg fem nedröstar försvinner det och flödet blir därmed självsanerande, säger Tom Samuelsson och fortsätter:
– Det är därför det är en trevligare och mysigare stämning på Jodel. Vi får se om det håller i sig, men jag tror att det viktigt för dess fortsatta utveckling.

Men det finns farhågor med Jodels flöde.
– Det vore intressant att veta hur mycket av det som skrivs som är sant och vad som inte är det. Det är lätt att man börjar ljuga för att få likes och det kan få folk att tröttna på appen, säger Tom Samuelsson.
Vad tror du om Jodels framtid?
– Jag ser väldigt positivt på framtiden för Jodel. Flödet visar verkligen hur lika vi egentligen är som människor. Den visar hur vi egentligen delar samma tankar och rädslor, oavsett vilken image vi vill sända ut i andra medier.

untitled-24
Martin Lindahl, just nu inne på upploppet med sin C-uppsats i statsvetenskap, gillar Jodel. Foto: Casper Danielsson

Statsvetarstudenten Martin Lindahl är själv aktiv på Jodel och inne på samma spår som Tom Samuelsson.
– Jag tycker att Jodel är kul i Lund – det är mycket snack om tentaångest och hur bakis man är. Det är lätt att relatera till och ett sätt att få någon slags minibekräftelse. Men i Malmö är Jodel sorgligt dåligt, säger Martin Lindahl.
– Jag har själv bara skrivit ett inlägg än så länge. Och det gick ganska bra. Jag fick 16 likes. Jag tror att Jodel kan fortsätta att växa, säger han.

Studenterna Matilda Andersson och Hanna Christensen använder inte Jodel.
Studenterna Matilda Andersson och Hanna Christensen (t.h.) använder inte Jodel. Foto: Casper Danielsson

 

 

Lika positiva är dock inte vännerna Matilda Andersson och Hanna Christensen.

– Jag har hört talas om Jodel, men jag använder det inte. Jag är lite teknikfientlig och det tilltalar inte mig – speciellt inte när jag fått höra att det pratas mycket skit om Vildanden, skrattar psykologistudenten Hanna Christensen.