Massiv kritik fäller lejonmaskot

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Lejonet Lunde gick upp som en lurvig sol, men föll snabbt som en skadeskjuten pannkaka. Efter omfattande kritik på sociala medier skrotar Lunds universitet nu maskoten lejonet Lunde.

Den senaste tiden har inte varit lätt för några av världens lejon. Näste lejon att trilla av pinn är Lunds universitet förväntade lockbete lejonet Lunde. När universitetets senaste taktiska drag i slaget om nya studenter presenterats på sociala medier, följde en stor kritikstorm som till slut blev mördande.

Första bilden blev sista bilden
’’LSD-mardrömsmissfoster’’, ’’dagisidé’’ och ’’aprilskämt i augusti?’’ var några av reaktionerna på den facebooksida med närmare 20 000 gillamarkeringar som publicerade den första bilden på maskoten. Det kom också att bli den sista bilden från universitets sida på lejonet Lunde.
– Vi har upplevt att det fanns både positiva och negativa kommentarer. Väldigt många tyckte att var kul, men andra tycker inte att det var värdigt eller lämpade sig för ett universitet som Lund universitet, säger Margareta Nordstrand, sektionschef på Externa Relationer.

”Vi vill att folk ska vara glada”
I efterhand ångrar sig Margareta Nordstrand och önskar att lejonet Lundes vara eller icke vara hade diskuterats mer noggrant.
 När vår verksamhet gör folk ledsna och besvikna så backar jag. Vi vill att folk ska vara glada och stolta över vårt lärosäte, säger hon och fortsätter:
– Det håller tjejerna som beställde honom med om. Så fort vi började märka att det kom reaktioner, så stoppade vi ner honom i lådan igen.

Var detta genomtänkt?
  Med facit i hand skulle man kanske resonerat lite mer med de personer som jobbar med varumärken. Men det är lätt att vara efterklok. Vi vill ju förstås inte göra någon ledsen, säger Margareta Nordstrand.

Studenter ersätter
Universitetets monter på gymansiemässor kommer nu i stället bestå av människor.
– Vi brukar ha mässornas finaste monter. Vi har massor av utbildade, välklädda och utbildade studenter som hjälper till. Det är studenterna som rekryterar allra bäst och kanske behöver vi inte en liten trasa där i stället, säger Margareta Nordstrand.

Men lejonet Lundes karriär i Lund är kanske inte helt över. På Facebook lever ett konto kvar i det björnlika lejonets namn.

Skärmavbild från Teknologkåren vid LTH:s facebooksida.
Skärmavbild från Teknologkåren vid LTH:s facebooksida.