SFS om krisen: ’’Går inte att bo i luftslott”

- in Nyheter
@Casper Danielsson

År 2012 såg bostadsbristen illa ut. I en ny rapport vittnar Sveriges förenade studentkårer om att situationen förvärrats å det dubbla och nu riktas flera krav för att lösa krisen.

1. Alla studenter ska kunna få en bostad inom en månad.
2. Hyran får högst motsvara 35 procent av studiemedlet.
3. Bostäder för studenter ska hålla samma standard som andra bostäder.

De tre kraven riktar Sveriges förenade studentkårer, SFS, i dag i sina nya rapport om situationen med studentbostäder.

Tolv städer rödlistas
I rapporten rödlistar SFS hela tolv studentstäder som inte kan erbjuda en studentbostad inom den kommande terminen. Däribland ses de större städerna som Lund och Uppsala, men också mindre studentstäder som Skövde och Karlskrona.
– Detta är en utveckling som vi har kunnat se under lång tid. Problemet är att det inte diskuteras bostäder för studenter samtidigt som man diskuterar utvidgningen av studieplatser vid universitet och högskola, säger Caroline Sundberg.

Städer vuxit ur sin kostym
Allt fler söker sig till högre utbildning och flera universitet och högskolor har ökat sitt intag under de senaste åren. Men studieorterna har inte hängt med i utvecklingen och har vuxit ur sin kostym.
– När intresset för utbildning ökar, växer studentpopuluationen på orten. Problemet uppstår när högskolan expanderar och kommunen är inte i fas med byggandet av bostäder, säger Caroline Sundberg.

Föder fler problem
Problemet med studentbostäder föder också fler problem. Bostadsbristen tvingar ut studenter till andrahandsmarknader med oskäliga hyror och otrygga villkor – vilket visar sig i studenternas studieprestationer.
– Problemen tar fokus från studierna. Som student ska man inte behöva tänka på var man ska bo nästa månad eller om man ska få ihop till hyran, säger Caroline Sundberg.

’’Studenter är också människor’’
Flera aktörer har presenterat en regleringslättnad vid byggandet av nya lägenheter som en lösning på problemet. Förfarandet har bland annat testats i och med AF Bostäders byggande av BoKompakt–bostäderna. Men Caroline Sundberg och SFS menar att studenter inte ska nöja sig med sämre villkor än alla andra.
– Varför ska studenter bo annorlunda än andra människor i samhället? Vi tycker inte att studenter ska behöva välja mellan en dåligt anpassad lägenhet och ingen lägenhet alls – vi vill att alla bostäder ska vara tillgängliga. Studenter ska inte utsättas för en högre bullernivå bara för att man är student. Vi är också människor, säger Caroline Sundberg.

Kan det inte vara ett bra första steg för att lösa den initiala bostadskrisen?
– Vi tänker på att bygga långsiktigt. Man bygger för framtiden och att bygga den typen av bostäder ger inte möjligheten att bygga på längre sikt, säger hon.

Tycker du att era krav är rimliga?
– Det är krav som vi har tagit fram tillsammans i organisationen. Detta är hur vi vill att framtidens bostadsmarknad ska se ut för studenter.

Hur lång tid tror du att det kommer att ta innan kraven realiseras?
– Det kan jag dessvärre inte svara på – utan det får regeringen, kommunerna och landstingen göra, säger Caroline Sundberg.

Hon säger att ansvaret för att lösa krisen ligger på kommunen för att öronmärka mark för studentbostäder, men också på regeringen att följa upp sina projekt.
– Vi behöver se till att ansvar tas och uppföljning görs på de löften som redan finns. Det går inte att bo ett luftslott, säger hon.

Hur ser du på framtiden?
– Förhoppningsivs blir det fler och bättre bostäder för studenter. Men än vet vi inte hur det kommer att bli, säger Caroline Sundberg.