Universitetet drabbat av stort strömavbrott

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Under torsdagsförmiddagen drabbade ett omfattande strömavbrott stora delar Lund och hela universitetsområdet – däribland LTH, Lux och Sol.

Klockan 11.48 inträffade ett omfattande strömavbrott i de centrala delarna av Lund och hela 3800 hushåll drabbades – däribland universitetsområdet gällande Lunds tekniska högskola, Språk– och litteraturcentrum, Lux och Universitetsbiblioteket.

Vid 11.56 hade en majoritet av de drabbade fått sin ström åter – men hela universitetsområdet var fortfarande strömlöst vid 12.30.

Daniel Olsson är informatör vid Kraftringen och meddelar att de fortfarande arbetar på problemet. Han kan inte peka ut anledningen, men rapporter visar att det kan bero på ett svikande driftnät.

Strömavbrottet är begränsat till Lunds centrala delar och Max IV–laboratoriet är därför förskonat från avbrottet. Det säger Tutti Johansson Falk, kommunikationschef vid Max IV–laboratoriet.

Uppdaterat 15.23: Kraftringen säger att fastigheter i centrala Lund börjar få tillbaka strömmen, men att fastigheterna på Lunds tekniska högskola fortfarande är utan ström. Kraftringens kommunikationschef Melinda Frigyesi–Almström förklarar också att det var ett internt fel hos Akademiska Hus som utlöste strömavbrottet i Lund.
– Vi försökte hjälpa till, men felet ligger inte hos oss just nu. Det var ett internt fel hos Akademiska Hus som utlöste detta, säger hon.

Thomas Ringdahl är regiondirektör i syd för Akademiska Hus:
– Det verkar det vara ett internt fel hos oss nu och vi felsöker för fullt, säger han och fortsätter:
– Allting var i princip i gång ingen – men då kom ett nytt strömavbrott. Vi vet faktiskt inte vad det beror på och vi har fullt med folk som jobbar just nu.

Har det uppkommit några skador under strömavbrottet?
– Jag har inte hört någonting om att det har blivit några allvarligare effekter av strömavbrottet. Jag har inte hört någon som har fastnat i någon hiss eller liknande, säger Thomas Ringdahl.