Studentkonton hett byte för hackare

- in Nyheter
@Casper Danielsson

I förra veckan utsattes tusentals studenter på universitet för ett nätfiskeförsök. Bytet: Datorer för hackerattacker eller tillgång till dyra artiklar.

Universitets datorer är ett eftertraktat byte för hackare. Med en snabb internetuppkoppling och tillgång till dyra vetenskapliga artiklar, tar utländska hackers sikte mot studenters mejlkonton för att ta sig in i guldgruvorna som är studentdatorerna.
– Studentdatorerna är guld värda för hackarna. De är på hela tiden och har tillgång till snabb uppkoppling, säger Per Hallgren, systemadministratör vid Lunds universitet.

Ovanligt bra försök
Så också i förra veckan. Då kom ett ovanligt sofistikerat försök att kunna lura åt sig tillgång studentkonton. I ett mejl på tvivelaktig svenska, skrev hackarna att studenternas konton var fulla och studenterna behövde därför skriva i sina inloggningsuppgifter för att kunna göra utrymme på kontot. När det väl skett, väljer hackaren att ta över datorn och använder den till överbelastningsattacker eller för att komma åt dyra vetenskapliga artiklar på universitetets system.
– Vi fick väldigt många som har rapporterade in detta nätfiskeförsöket. Det här var ett av de större försöken och svenskan var bättre än den brukar, säger Per Hallgren.

Skickade ut 75 000 mejl
På grund av det valde systemadministratör Per Hallgren att skicka ut ett mejl om nätfiskeförsöket – till 75 000 användare.
– Vi skickar väldigt sällan ut varningar. Men nu har vi många ovana studenter som kan gå på detta. Vi skickade ut till alla konton på universitetet, säger han.

Fortsatt problem med hackare
Huruvida någon student gått på försöket eller inte vet inte Per Hallgren. Men han menar att ungefär en procent av de som får mejlen brukar fylla i sina uppgifter. Förekomsten av hackerförsök har varit fortsatt hög under de senaste terminerna.
– Det kommer två eller tre sådana här försök per termin. För 18 månader sedan hade vi kapade konton som har använts av kinesiska företag, som sedan har laddat ner licensierade vetenskapliga artiklar i stor mängd och sålt dem.

Svåra att stoppa
Och hackarna är svåra att stoppa för universitetet. Eftersom många studenters datorer inte bara är uppkopplade mot universitets nätverk, blir det svårt för universitetet att förhindra intrången.
– I och med att studenterna ofta är uppkopplade på andra nätverk, är det inte mycket vi kan göra. Det har vi inte koll på. Hackarna är inte heller några amatörer – vissa är väldigt duktiga, säger Per Hallgren.

Flest kommer in via dåligt uppdaterade system
För att försäkra sig från intrång, tipsar Per Hallgren främst om att hålla sitt operativsystem och program uppdaterade. Det är viktigare än att ha en säker brandvägg, menar han.
– Det är där de flesta hackare kommer in, säger Per Hallgren.