Nu vill Lund vara med och hjälpa

- in Nyheter
@Tindra Englund

De senaste dagarna har engagemanget för att hjälpa människor på flykt ökat dramatiskt och i Lund hölls i helgen flera insamlingar.

Sedan i januari har närmare 300 000 flyktingar tagit sig över Medelhavet för att söka skydd i Europa. Många har dock mötts av förvirrad byråkrati och bristfällig hjälp. Under den senaste veckan har allmänheten fått nog och nu bidrar många personer med vad de kan. På  Lunds nation startades bland annat en insamling i helgen.
– Vi såg att det skulle anordnas en större insamling på Gastelyckan, men tänkte att många av studenterna nog skulle ha svårt att ta sig dit. Eftersom Lunds nation är väldigt centralt beslöt vi oss för att göra en egen insamling här och sedan köra ut grejerna till Gastelyckan, säger Lunds nations notarie Sandra Mavéus.

Två fulla bilar
På Lunds nation samlades två fulla bilar med ihop med saker under söndagen. Bilarna kördes senare ut till den större insamlingen.
– Det var mest kläder men även en del hygienartiklar. Det var många som kom och ville hjälpa till, säger Sandra Mavéus.

Foto: Tindra Englund
Linda Granqvist. Foto: Tindra Englund

Lunds nation var inte heller ensamma. Enligt Linda Granqvist, projektledare och ansvarig för insamlingen i Lund, har gensvaret varit enormt.
– Vi startade vid klockan tolv i söndags och redan en kvart senare hade det bildats en kö utanför med folk som ville skänka saker. Vid halv två-tiden hade vi tagit emot allt vi fick plats med och jag fick gå ut och stoppa folk som var på väg in, säger Linda Granqvist.

Kan bidra till frakt eller lastning
Under början av veckan har gruppen på Gastelyckan kämpat hårt med att sortera och paketera allt som har lämnats in – men nu börjar de bli färdiga.
– Det går fortfarande att hjälp till, antingen genom sätta in pengar på vårt konto som går till frakten ned eller så kan man hålla utkik i vår grupp för vi kommer även att behöva hjälp med att lasta lastbilarna, säger Linda Granqvist.

”Folk väntade på att få göra något”
Till vardags arbetar Linda Granqvist som deltidsbrandman och projektledare på Räddningstjänsten, men i onsdags hade hon fått nog av hemska nyhetsbilder och kunde inte längre stå ut med att inte göra något. Hon såg sig om efter lämpliga volontärprojekt att engagera sig i och hittade den nystartade gruppen ”Vi gör vad vi kan Malmö/Lund”. Sedan gick det fort.
–Folk väntade bara på att få göra något, åtminstone lämna in sina kläder, säger hon.

Både privatpersoner och företag
Det är många både privatpersoner och företag som ställt upp de senaste dagarna — och även en del studenter har tagit sig ut för att hjälpa till med insamling och sortering.
– Jag kände att jag inte hade så mycket pengar eller saker att skänka, men eftersom jag bara läser strökurser just nu hade jag desto mer tid, säger Sandra Mattsson där hon står och brottas med lådorna.

Förhoppningen är att lastbilarna ska rulla från Lund mot Makedonien senast onsdag. Med dem följer både Linda Granqvist och alla de insamlade sakerna från Lund.