En skönmålad bild av flyktingkrisen

- in Nyheter

Under onsdagskvällen höll den syriske journalisten Qais Fares en föreläsning om flyktingkrisen i regionen och hur inhemsk media rapporterar kring den.

Edens aula är ljus och fylld med människor, några personer står till och med längs väggarna. De flesta är unga, många verkar vara i Lund för utbytesstudier. En kvart efter utsatt tid knastrar Qais Fares mikrofon igång.
– Den syriska regeringen har aldrig varit ärlig mot befolkningen, är en av de första sakerna Qais Fares säger.

Det blir uppenbart vilken ton kvällen kommer gå i.

al-Assad är läkare, snickrare och journalist
Titeln på föreläsningen, “By a conductors’s baton”, är talande. Enligt Qais Fares styr Syriens president Bashar al-Assad syrisk press med järnhand. Som diktator är utsåg al-Assads far sig själv till landets främste journalist – o
fficiellt är diktatorn också landets främste läkare, vetenskapsman, snickare…
– al-Assad gör precis vad han vill och det gäller hans familjemedlemmar också. För en tid sedan blev Bashar al-Assads kusin stannad i en vägspärr av en syrisk arméofficer. Kusinen fann sig inte i detta, tog fram sin pistol och sköt honom, säger han.

Officerns familj hade sett vad som hände, varpå de vittnade till en journalist på en radiostation som rapporterade om händelsen. al-Assads kusin greps, men blev frisläppt dagar senare. Dagar efter dog radiostationens chef i en mystisk hjärtattack och flera av de som anklagat honom för brottet försvann. Det visade sig senare att de hade mördats. Det förklarar Qais Fares.

Många pekas ut som terrorister
Han understryker att även om landet har problem med islamistiska terrorgrupper, så är Bashar al-Assads armé ett minst lika stort hot mot civilbefolkningen i landet.
– Att se bomber falla över civilbefolkade områden är en vanlig syn för många syrier. Assads bombplan attackerar områden där det kan finnas terrorister. Att civila också skadas och dör tas det liten hänsyn till.

Enligt Fares är det inte bara anhängare till grupper som IS och al-Nusra som pekas ut som terrorister. Alla som uttalar sig mot regeringen, vägrar strida för den eller visar tendenser på att vilja lämna landet riskerar att straffas för terrorism. Straffen rör sig oftast i spannet mellan väldigt hårda och döden.

Flyktingkrisen förvrängs
Ett genomgående drag inom syrisk medierapportering är att förvränga anledningarna till flyktingkrisen.
– Media rapporterar om hur ondsinta västerländska makter försöker stjäla kompetenta syriska medborgare, då Europas utveckling har stagnerat. Europa lockar alltså syrierna på oärliga sätt, ingen flyr på grund av problem i landet, säger Qais Fares.

Journalistiken i landet har blivit så korrupt och snedvriden att väst till och med anklagas för naturliga fenomen som sandstormar.
– Det var en relativt respekterad journalist från en större tidningen som skrev det, och artikeln fick stor spridning. Enligt artikelförfattaren var det amerikanska CIA som hade skapat sandstormen i syfte att underlätta terroristers attack på Assads armé i tumultet som uppstod, säger han.

Nu för tiden bor Qaid Fares i Sverige och han är imponerad av retoriken från svensk och västerländsk media angående den rådande flyktingkrisen.
– Situationen tas på allvar och rapporteras empatiskt. Det är verkligen en bra grej vi ser de otrogna* göra här, säger han med glimten i ögat.

* Syftar på hur islamister ser på västerlänningar med annan religion.

Artikeln har korrigerats efter publicering.