Hyresregleringen skapar segregation

Vem som får plugga i Lund ska avgöras av akademiska meriter, inte av vem som har bäst kontakt på bostadsmarknaden. Det menar utbildningspolitiska krönikören Hanna Håkanson.

Eftersom jag är född långt ut på landet köpte jag bil redan som 18-åring. Den var liten, grön och opålitlig, men min egen. Jag tänkte ha den till jag hade råd med något bättre. Så funkar det mesta här i livet. Under studenttiden vänder och vrider vi på CSN för att köpa det mest basala, men när vi börjar tjäna pengar byter vi upp oss i standard.

Tyvärr fungerar inte bostadsmarknaden så. Inför denna termin rödlistades Lund av Sveriges förenade studentkårer (SFS) för att tillgången till studentbostäder var så brutalt dålig. Utan billiga bostäder blir det omöjligt att påbörja sin bostadskarriär. 

Det är svårt att mäta hur många studenter som tackar nej till en utbildningsplats på grund av bostadsbrist, men varje år kommer rapporter om att denna grupp existerar. Det är inte rimligt. Vem som ska ha förmånen att få plugga vid Sveriges i särklass bästa universitet (enligt QS World University Ranking) ska avgöras av meriter, inte av vem som har bäst kontakter på bostadsmarknaden.

För att öka tillgången till små, billiga lägenheter krävs att hyresregleringen avskaffas. Hyresregleringen innebär att hyrorna i stället för enligt tillgång och efterfrågan sätts enligt bruksvärdesprincipen, det vill säga enligt lägenhetens standard. Bostadsbrist och bostadens läge påverkar inte. Detta leder till att hyrorna i attraktiva områden blir lägre än vad marknaden är beredd att betala och hyrorna i mindre attraktiva områden blir högre.

För många är det första drömboendet inte bara litet och billigt, utan även centralt. Att bo nära tågstationen är för många optimalt. Men intill järnvägsspår byggs nästan enbart kontor, på grund av bullerregler som hårt reglerar hur mycket buller som är acceptabelt i en lägenhet, även med fönstret öppet.

Bullerreglerna i kombination med hyresregleringen gör att det blir i princip omöjligt att bygga små, billiga lägenheter centralt. Resultatet av både bullerregler och hyresreglering blir en skriande bostadsbrist.

Vi studenter behöver någonstans att bo. Vissa vill bo tyst, andra av oss bor hellre centralt. På en fri marknad hade vi fått välja själva. Med nuvarande bostadsbrist finns det inga val att göra. Så kan vi inte ha det. Bostadsmarknaden måste bli mer som bilmarknaden.