Humanitär dokumentärpremiär på Doc Lounge

- in Nyheter

Sugen på soppa, öl och dokumentär – och samtidigt skänka pengar till välgörenhet? I kväll har Doc Lounge Lund höstpremiär och entréintäkterna går till UNHCR. 

I kväll har Doc Lounge Lund premiär på Mejeriet. Hösten inleds med ett humanitärt bidrag då premiärens entréintäkter går oavkortat till UNCHR:s arbete för flyktingar. Detta gäller även för Humorfalangen på Lunds Stadshall där Soran Ismail uppträder. Elin Hörberg är projektledare för Doc Lounge Lund och vet inte hur många personer som kommer komma, men tycker att bidraget är en viktig markering.
– Vi tycker att detta är viktigt och känns relevant just nu. Vi vill hjälpa till helt enkelt, säger Elin Hörberg.

Sex filmer visas under hösten
Doc Lounge är en dokumentärfilmklubb som finns på 18 olika orter i Sverige, och startades i Malmö är 2006. I Lund öppnade filmklubben sina portar år 2009. Varannan tisdag kommer nya filmer att spelas på Mejeriet med start i kväll fram till och med december. Minst sex filmer kommer att visas.
– Doc Lounge är en otraditionell miljö för film, som öppnar folks perspektiv. Det visas nya, bra dokumentärfilmer från hela världen innan de börjar visas på bio eller tv, berättar Elin Hörberg, projektledare för Doc Lounge Lund.

Elin Hörberg. Foto: Christofer Nilsson/Mohave Media
Elin Hörberg. Foto: Christofer Nilsson/Mohave Media

Engelska undertexter lockar internationella studenter
Det finns möjligheter att äta varm mat och dricka alkohol medan filmen visas. I kväll kommer det finnas en specialdrink på menyn med inspirerad av filmen. Elin Hörberg berättar att upplägget brukar locka många studenter.
– Det är ju studentrabatt på filmerna, och i och med att vi för det mesta har engelska undertexter så det brukar komma mycket internationella studenter, säger hon.

Tid för diskussion
Efter varje film finns tid och möjlighet för diskussion. Både med varandra och med gäster som bjuds in till visningarna. Just i kväll kommer Niels Stokholm och Rita Hansen som driver gården Thorshøjgaard, som filmen Good Things Await handlar om, och svarar på publikens frågor.
– Oavsett vad personen studerar eller är intresserad av så brukar det finnas något för de flesta, säger Elin Hörberg.

About the author

Andrea Ax Karlsén är reporter på Lundagård sedan hösten 2014, och studentlivskrönikör sedan hösten 2015.