Drömmen om Herrön

Drömmen om Herrön

Marcus Bornlid Lesseur är reporter och krönikör på Lundagård. Foto: Najla Vallander

Alla vill vi ha lite manlig värme då och då. Studentlivskrönikör Marcus Bornlid Lesseur skriver om sin längtan till killboendet Thomanders.

Jag tror att jag talar för majoriten av alla Lundagårds läsare om jag påstår att vårt universitet förlorade en del av sin själ när de första tjejerna släpptes in i värmen i slutet av artonhundratalet.

Det är ju lätt att kasta längtansfulla blickar mot det förgångna, när universitetet fortfarande var en herrklubb för de dyrare klädda klasserna – innan allt skulle bli så himla brudigt och demokratiskt. När män i högtidsdräkt kunde göra saker tillsammans utan att några ”genusvetare” gnällde över våra putslustiga snapsvisor.

Som tur har alla vi killälskare som bevittnat det andra könets intåg på universitetet och våra sittningar fortfarande kvar Thomanders att förlita oss på, ett anrikt studentboende avsett för snubbar i frack allena.

Kalla mig drömmare, men en dag skulle jag vilja packa ned mina medaljer och flytta in i mitt eget snubbrum. 

Det är emellertid inte det lättaste att få ett rum i det vackra gamla huset på Sandgatan, och det är en väl bevarad hemlighet hur invalsprocessen ser ut. Rykten har ibland gjort gällande att det inte skulle skada en sökandes sak om han kan uppvisa en och annan ”hemit” (som de boende kallas) på det privata släktträdet. Men detta påstående har Thomanders förmän viftat bort som grundlöst.

Dessutom kan man emellanåt träffa på en och annan typ som hävdar att Thomanders är en elitistisk liten institution. De tycker att det är märkligt att Lunds universitet har pumpat in pengar till renoveringar av det stiftelseägda huset och till hyressubventioneringar när husets enda målgrupp är Vita Herrar i Högtidskläder.

Som vi alla förstår är påpekanden av denna sorgliga sort intet mer ett utslag av den Svenska Avundsjukan.

Personligen kan jag tycka att det säger dåliga saker om en människas karaktär om hon – bara för att hon blivit förpassad till ett av Bokompakts tio kvadratsmeterrum på Kämners – inte kan unna oss killar lite av livets goda.   

Det är ju inte så lätt för oss killar i dagens PK-Sverige, efter decennier av feministiska framryckningar.

Vad vi behöver är en plats för oss själva, där vi med punchen i handen kan låtsas som om nittonhundratalet aldrig hände.

Fucking deal with it.   

Facebook Comments

7 Comments

 1. Tycker i stil med Hanna. Lundagård borde snart växa ifrån dagisstadiet (hallå, 95 år?!).

  Jag menar, när det är så VÄLDIGT noga, enligt Lundagård, vad spexen “får” skämta om, när de får göra det och vem som får det, kanske man själv som de facto kårtidning ska vara LITE försiktig med att polemisera med gasen i botten angående just det man SJÄLV tycker är konstigt/fel/egendomligt. Att ha en syn som säger att spex (som studenter/folk köper biljett till för egna pengar) måste hålla sig inom en viss korridor, medan man själv (tidning som PER DEFINITION skickas till studenter/folk (studenter med i LUS och universitetsanställda) varesig de vill det eller ej) kan bete sig hur som helst, efter eget tycke, är direkt konstigt.

  Det är bra att Lundagård FINNS, dock är LUNDAGÅRD inte bra. Speciellt inte när man håller på så här…

  Är själv inte student, så varför bryr jag mig? Jo, det är osunt att en tidning som har en upplaga på över 40 000 exemplar (fastän inte inärheten lika många vill ha den, kåren och universitetet betalar) kan bete sig hur som helst och bara köra sitt race under skydd av att “det är viktigt med någon som granskar” eller liknande. Det verkliga granskningsobjektet i Lund 2015 är just Lundagård, skulle jag vilja säga.

  Jag tror droppen i mångas bägare, som gör att de rinner över, är denna krönika. Osakligt, osmakligt och oförståeligt. Bra jobbat, Marcus Bornlid Lesseur…

  Heja Thomanders, heja Studentskegården, heja Lundaspexarna, heja Boelspexarna, heja P6, Var Glad, Toddy, UPF, ÖG, och rent av prickiga Bleckhornen!

  Men…

  …Lundagård, vad sysslar ni med?

  Med vänliga hälsningar,

  Eva

  1. Marcus Bornlid Lesseur

   Tack för dina fina kommentar, Eva, den gjorde min dag! <3 Väl mött!

 2. Men snälla Marcus Bornlid, om du håller med om att det behövs ironidrypande kritik mot Studentskegårdens existens faller i princip all din tunna och vaga “argumentation”. Förresten Marcus, ska du hålla på med ironi är det en fördel om du själv behärskar och förstår genren.

  Det tillhör Lundagårds favoritämnen (har gjort länge) att hacka på Thomanders och det har ni all rätt att göra. Det är bara smått patetiskt, sättet på vilket ni gör detta. Heta tips: Läs på ordentligt och varför inte göra ett besök? Fredrik Tersmeden, och mången hemit, står säkert gärna tillhands att ge dig lite fakta att blanda ut din Lundagårdska hets-anda med.

  Sans, Marcus, sans … och gärna en gnutta kunskap på det, tack 🙂

  Hanna

 3. Fredrik Tersmeden

  Oh, nu blev det besvärligt på metanivå. Detta eftersom jag är osäker på huruvida Ditt svar är ironiskt eller om det snarare bygger på att ironin i mitt eget inlägg inte gick fram…

 4. Fredrik Tersmeden

  Jag ser fram mot en motsvarande ironidrypande krönika om det rimligtvis lika förkastliga i att det även finns ett donationsbaserat och av universitetsmedel subventionerat exklusivt studentboende endast för kvinnor (Studentskegården). För det kan väl aldrig vara så att det bara är när män bor ihop som det är värt så mycket galla som ovan?

  1. Marcus Bornlid Lesseur

   Ja, håller förstås med om att det behövs. Skriv gärna en du, Fredrik Tersmeden.

   1. Fredrik Tersmeden

    Oh, nu blev det besvärligt på metanivå. Detta eftersom jag är osäker på huruvida Ditt svar är ironiskt eller om det snarare bygger på att ironin i mitt eget inlägg inte gick fram…

    [Repriserar denna replik på tekniskt rätt ställe i tråden för läsbarhetens skull. Det går bra att radera det tidigare likalydande inlägget]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Morrhoppan

Mjauuu mjauuu…. …Inte ens Morrhoppan är felfri. Påstod