Bil brann på Kämnärsrätten – lämnas kvar länge

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Under tisdagsmorgonen totalförstördes en personbil i en brand på Kämnärsrätten. Bilens kvarlämnor kan lämnas kvar så pass länge som två veckor.

På tisdagsmorgonen vid 05.24 fick polisen och räddningstjänsten i Lund larm om en brinnande bil på Kämnärsvägen. Räddningstjänsten släckte branden, utvärderade att ingen spridningsrisk förelåg och en anmälan om skadegörelse upprättades.

Sedan dess har ingenting hänt.

Kommer stå kvar länge
Under fredagsmorgonen står den totalförstörda bilen kvar på parkeringen som den lämnades. Bilen har inte bärgats och bilens glassplitter ligger fortfarande kvar på marken.

Rose-Marie Stolpe är boutvecklingschef på AF Bostäder. När Lundagård når henne under fredagsförmiddagen reagerar hon på att bilen fortfarande står kvar och ber att få återkomma.

AF Bostäder använder sig av fristående entreprenörer för att städa upp efter branden och forsla bort bilen. Men förfarandet kan dra ut på tiden. Enligt Rose-Marie Stolpe beror det helt på företagets schema och det visar sig att det kan dröja upp till hela två veckor.

– Det beror på hur mycket annat företaget har att göra och det visste inte de just nu. Lyckligtvis är det första gången detta händer, säger hon.

Inte uppmärkt eller behandlad
Den totalförstörda bilen är under fredagsmorgonen inte heller uppmärkt eller behandlad – utan står helt sonika på en av Kämnärsrättens parkeringar. Men det ska AF Bostäder nu åtgärda.

– En brunnen bil på en av våra parkeringar är förstås inte bra. Det finns alltid en risk för små barn eller andra att skada sig på. Jag har nu sagt till att vi ska spärra av platsen skyndsamt. Sedan får vi hålla koll på att de hämtar den inom en rimlig tid, säger hon.

Foto: Casper Danielsson
Foto: Casper Danielsson

AF Bostäder inte oroliga
Polisen misstänker att branden är anlagd, men har varken någon misstänkt eller något motiv till branden. AF Bostäder köper sedan tidigare in ronderingstjänster från Securtias på sina bostadsområden och Rose-Marie Stolpe ser i nuläget ingen anledning att höja beredskapen på Kämnärsrätten.

– Vakterna finns hos oss under vissa tider på dygnet när vi själva inte är på plats. Men i nuläget kan jag inte se att det finns en hotbild mot AF Bostäder, säger hon.

Har ni någon kontakt med polisen?
– Nej, vi har inte hört någonting alls om fallet.

Är ni oroliga?
– Det kan jag inte påstå att vi är. Tydligen så tillhör bilen egentligen någon som inte bor i närområdet och branden kan vara anlagd just för att röja eventuella spår från bilstölden, spekulerar Rose-Marie Stolpe.

Det är inte heller bara AF Bostäder som har problem att nå polisen i Lund. Lundagård har upprepade gånger sökt Lundapolisens påstådda presstalesperson Joakim Nyberg, men utan framgång.