En dag på jobbet för Gudrun Schyman

För att demokratin inte ska stelna måste nya människor med nya idéer ge sig i politiken. Detta uttryckte Gudrun Schyman när hon gästade Lupef under onsdagen.

De senaste åren har det inte gått en termin utan att Gudrun Schyman, Feministiskt initiativs grundare, har hållit minst en större föreläsning på Lunds universitet.

Som genom en osynlig överenskommelse verkar Studentafton, UPF, och Lupef turas om att skjuta in några timmar med Schyman i sina programscheman var gång hon har vägarna förbi staden. Och varje gång kan respektive organisation räkna med en till bräddad smockad lokal, där studenterna andaktsfullt suger i sig vartenda ord av Sveriges namnkunnigaste feminist.

Home party river haket
Fullsatt är det också den här gången, när det är Lupefs tur att arrangera en föreläsning med Gudrun Schyman på Palaestra.

Föreläsningen är upplagd som en av hennes numera väletablerade home parties, under vilken de närvarande uppmanas föra minnesanteckningar. Hon inleder föreläsningen med att rikta kritik mot regeringens beslut att upprätta tillfälliga gränskontroller.

– Våra svenska partier tävlar i repressiva åtgärder gentemot de människor som flyr hit, säger Gudrun Schyman.

”Våldet har alltid samma syfte”
För den tredjedel av publiken som räcker upp handen när Gudrun Schyman frågar om de har besökt hennes home parties tidigare är det mycket som känns igen under kvällen.

I vanlig ordning reder hon bland annat ut begreppen kring basala politiska begrepp som klasser och strukturer, och skisserar – med whiteboard till hjälp – förutsättningarna för de ojämlikheter som föreligger mellan män och kvinnor, och mellan olika socioekonomiska grupper, och synen på våld i samhället.

– Våldet har alltid samma syfte – det handlar alltid om makt eller kontroll, oavsett om det handlar om krigsföring eller mäns våld mot kvinnor i nära relationer, säger Gudrun Schyman.

En kväll på jobbet
Som alltid är Gudrun Schyman underhållande att lyssna på. Hon river ned skratt med sitt torra raljerande över den nuvarande ”feministiska regeringen” eller visionslösheten i Folkpartiets förslag på en tredje pappamånad.

Men på det stora hela är det tydligt att kvällens föreläsning är en typisk kväll på jobbet. Hon presenterar sina fakta och hävdar den stora vikten av att Feministiskt initiativ röstas in i riksdagen. Men hennes tonläge skvallrar emellanåt om att hon har sagt samma saker lite för många gånger.

Hennes starka politiska temperament framträder emellertid i blixtbelysning när hon kommer in på temat ”Sverigedemokraterna” på tal.

– Fi och Sverigedemokraterna är varandras ideologiska motpoler, och vi måste väljas in i riksdagen för att vi ska kunna sätta dem på plats, säger Gudrun Schyman.

Publiken stelnar av Gudrun-blicken
Som roligast blir det dock när hon ska till att interagera med den något försynta publiken. De verkar kollektivt stelna till av oro när hon slänger ut en fråga av snittet ”vad är det som är utmärkande för den representativa demokratin?”

Visserligen är det fullt förståeligt – det finns väl ingen som vill riskera att säga att något ogenomtänkt i Gudrun Schymans närvaro och eventuellt dra sig den patenterade ”Gudrun-blicken”, som är lika delar djup skepticism som pedagogiskt överseende.

Som den goda läraren hon är trycker hon under föreläsningen på vikten av publiken utbildar sig i jämställdhetsfrågor för att kunna styra samhällsutvecklingen.

Det är även viktigt att vi ser till att engagera oss politiskt för att lyfta in våra erfarenheter och hjärtefrågor på den offentliga arenan.

– Demokratin är aldrig färdig, det måste alltid fyllas på med nya människor och dimensioner för att den representativa demokratin inte ska stelnas, säger Gudrun Schyman.