Behandlingen av ålar på Malmö nation väcker avsky. Djurens rätt menar att beteendet är förkastligt och organisationen har nu upprättat en anmälan om djurplågeri mot nationen.
Ett videoklipp från förra hösten visar hur en person fångar en levande ål ur en tunna under en sittning på Malmö nation. Ålen hålls sedan upp i luften till jublet från en extatisk publik.
När Lundagård skickar filmen till Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation Djurens rätt råder det inga tvivel: Klart fall av djurplågeri, menar Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt.
– Man behöver inte se jättemycket för att se att detta är djurplågeri, säger hon till Lundagård efter att ha sett klippet.
Anmälan har gjorts tidigare
Händelsen har också blivit anmäld för just djurplågeri tidigare. Den 30 september i år lämnade en person in en anmälan till Djurens rätt i Lund. Då valde inte organisationen att gå vidare med ärendet, men efter att ha sett det nyuppkomna klippet menar Camilla Björkbom att en ny anmälan bör göras.
– Det är fruktansvärt. Ålarna är inte bara infångade, utan blir plågade också, säger hon och fortsätter:
– I djurskyddslagen finns det skrivet att djur ska skyddas från onödigt lidande och skyddas från sjukdom. Men detta är väldigt uppenbart djurplågeri och borde anmälas.
Vem kommer anmälan att riktas mot, i sådana fall?
– Man får tänka sig att det arrangören, i första hand, säger hon.
Lades ner efter kontakt med Malmö nation
Det har nu också gjorts. Efter Lundagårds publicering av artikeln om Malmö nations behandling av ålar, har Djurens rätt i Lund under lördagen valt att lämna in en anmälan om djurplågeri mot nationen.
Bakom anmälan står Camilla Bergvall, ordförande för Djurens rätt i Lund. Hon mottog den första anmälan om djurplågeri mot Malmö nation. Hon var i samband med den i kontakt med nationens kurator William Personne, och valde senare att inte gå vidare med anmälan till Länsstyrelsen.
– Vi kontaktade Malmö nation och frågade om händelsen. Kuratorn hävdade att hen inte hade någon kännedom om det givna tillfället, men att det inte skulle ske igen, säger Camilla Bergvall.
Bilder på sittningen försvann från Malmö nations hemsida i och med anmälan. Det tillsammans med Personnes försäkran gjorde att Djurens rätt i Lund inte valde att gå vidare med anmälan.
”Jag blev chockad”
I och med den nyuppkomna filmen väljer Djurens rätt dock att gå vidare med ärendet.
Camilla Bergvall var själv häpen över situationen på Malmö nation redan i den första anmälan mot nationen.
– I anmälan säger en person att ålen kastades runt och till slut plågades till den dog. Studenten som anmälde tycker hela händelsen var obehaglig och ville inte att det skulle hända igen, säger hon.
Hur reagerade du över anmälan?
– Jag blev chockad att studenter gjorde detta. Man hoppas att de ska kunna tänka längre och att någon skulle ifrågasätta traditionen, säger hon och lägger till:
– Det är ju fruktansvärt.
Har du varit med om något liknande tidigare?
– Jag har aldrig hört talas om något sådant här tidigare. Att man i studentsammanhang behandlar och plågar djur på ett sådant här sätt för nöjes skull. Vi brukar inte höra sådana historier, säger Camilla Bergvall.
Nu väntar beslut från Polisen om de väljer att gå vidare med anmälan om djurplågeri eller inte.