Miljondonation ges till strokeforskning i Lund

- in Nyheter
@Casper Danielsson

16 miljoner kronor fördelat under sex år. Så stor donation får strokeforskningen vid Lunds universitet och nu hoppas man kunna förhindra stroke och utveckla nya behandlingar.

[ads1]

30 000 personer i Sverige. 15 miljoner i världen. Varje år drabbas många av stroke och sjukdomen har utvecklats till en av Sveriges vanligaste dödsorsaker.

Vid Lunds universitet forskar i dag närmare 70 personer kring stroke, främst då med fokus på att förbättra hjärnans funktion efter ha blivit drabbad. Nu får Lunds universitets medicinska fakultet ett välbehövligt tillskott på omkring 16 miljoner kronor.

Bakom miljondonationen står Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta.

– Stroke har utvecklats till en av vår tids folksjukdomar. Som ägare till Sparbanken Skåne med en bred allmänhet som kundbas är det naturligt för oss att stödja denna forskning. Detta är helt enkelt ett av de bästa sätten vi kan ge tillbaka på, säger Lennart Haglund, styrelseordförande för Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, i ett pressmeddelande.

Ska vigas åt att behandla och förebygga
Överlämningen av pengarna skedde under måndagen och den största delen av donationen kommer att vigas åt den främsta strokeforskningen vid universitetet. Forskningens huvudsakliga syfte är att hitta metoder att förhindra stroke och utveckla nya strokebehandlingar.

– Genom donationen kan vi utveckla forskning inom detta viktiga forskningsfält för att förstå bakomliggande mekanismer vid stroke och utveckla behandlingar och rehabiliteringsstrategier. Detta kommer förbättra möjligheterna för hårt drabbade patienter och deras anhöriga, säger Lars B Dahlin, prodekan vid Medicinska fakulteten.

About the author

Casper Danielsson är webbredaktör på Lundagård sedan 2015. Han blev medarbetare på Lundagård år 2014 och har även specialbevakat Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet 2014.