En heldag om flykt och krig i kvinnans tecken

En heldag om flykt och krig i kvinnans tecken

Kvinnor, krig och flykt. Det är ämnena som ska diskuteras under en heldag på Lux för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen och hur kvinnor porträtteras i kristider.

[ads1]

Den värsta flyktingkrisen i modern tid pågår och vår samtid präglas av skildringar från krigzoner och flykten från dem. Men i berättelsen missas ofta kvinnors historier och perspektiv, menar Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

Därför väljer institutionen för kommunikation och medier att fokusera årets 8 mars-seminarium på kvinnor, krig och flykt.

– Flyktingkrisen har, med några undantag, inte haft ett genusperspektiv. Många känner att man behöver få detta – och det ska vi bjuda på, säger Gunilla Jarlbro.

Dagen har lockat till sig stort intresse
Det ska uppnås genom en heldag av seminarier och föreläsningar. Bland annat kommer journalisten och författaren Terese Christiansson, Feministisk initiativs partiledare Gudrun Schyman och Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag att föreläsa.

– Vi vill belysa ämnet kvinna, krig och flykt ur en rad olika perspektiv. Vi har valt forskning, media och politik och vi hoppas att det ska leda till diskussioner om ämnet, säger Gunilla Jarlbro.

Ämnet har visat sig vara hett bland Lundaborna. Över tusen personer har visat intresse på facebookevenemanget och Gunilla Jarlbro tror att diskussionens aktualitet kommer att bidra till bra diskussioner.

– Det ska bli spännande på att lyssna till alla och det är tydligt att ämnet är aktuellt, säger hon och lägger till:

– Tanken är inte att vi ska omvända någon, men det stora intresset visar att många vill ha frågan belyst ur ett genusperspektiv.

Fakta

Vad: 8 mars-seminarium om kvinnor, krig och flykt
Var: Lux aula
När: Klockan 10–16.30

Facebook Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Kårernas främsta företrädare är korade

Christina Abdulahad och Alexander Nymark blir Lunds universitets