Kårkarriär ger jobb fortare och högre lön

- in Nyheter

Studentpolitiken kan agera som en språngbräda inför karriären, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering i en ny studie.

Kårledarmöter får jobb 20 procentenheter fortare efter examen – och chansen till ett välbetalt arbete ökar med tio procentenheter.

Det slås fast i en rapport som har granskat 5000 kandidater till studentkårsfullmäktige vid universiteten i Lund, Uppsala och Stockholm mellan 1982 och 2005.

– Jag hade jobbat som tjänsteman på Uppsala Studentkårer och det var en sak som folk pratade om. Vi författare har även ett bredare intresse kring frågor som rör engagemang. Inte bara kring studier utan också andra föreningar och organisationer inom studentvärlden, säger Pär Zetterberg, docent vid Statsvetenskapliga Institutionen vid Uppsala Universitet och en av författarna till studien.

”Det är en stark merit”
Det är en vanlig uppfattning att studentengagemang i olika organisationer och föreningar inom studentvärden agerar som en språngbräda ut i arbetslivet och politisk karriär.

– Vi förespråkar att kårengagemang är en stark merit på sitt personliga cv. Många väljer att engagera sig inom kåren för att tillföra något till alla studenters utbildning och framtid, inte bara sin egen, säger Julia Weber, ordförande för Lunds Naturvetarkår, LUNA, och fortsätter:

– Men det är alltid helheten som räknas. De som engagerar sig inom kåren har ofta ett driv som man tar med sig genom hela sitt studie- och arbetsliv, Kårengagemanget är en del av helheten.

Fler studentkårsaktiva ger sig in i politiken
Analysen visar vidare att sannolikheten att kandidera i allmänna val, såsom val till riksdag, landsting eller kommun, ökar med ungefär sex procentenheter av att ha suttit i studentkårsfullmäktige.

– Vi tycker att det är jättekul att kårengagemang är meriterande inför kommande arbetsliv. Såsom vår fullmäktige fungerar så innebär det att man som student får vara med och påverka vår organisation i grunden, vilket kan ge bra erfarenheter i framtiden, säger Felicia Jönsson, ordförande för LundaEkonomerna.

Kandidatlistor från studentkårerna och resultat har kopplats till registerinformation från Statistiska centralbyrån om exempelvis sysselsättningsgrad, kandidatur i allmänna val samt löner.