Kårstatusen förnyad – och hyllad: ”Är stolt”

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Studentkårerna vid Lunds universitet kommer att behålla sin nuvarande ställning. Det beslutet fattades efter fredagens universitetets styrelsemöte.

[ads1]

Studentinflytandet vid Lunds universitet är starkt. Representanter för de nio studentkårerna vid universitetet sitter med i de flesta beslutande organ och kan utöva direkt inflytande över utbildningen.

Och så kommer det nu att fortsätta – i alla fall i tre år till.

I fredags fattade universitetsstyrelsen beslut om universitetets nio studentkårers ställning. Alla nuvarande studentkårer hade sökt om sin position och styrelsen hade ingen anledning att motsätta sig ansökningarna. Det menar rektor Torbjörn von Schantz.

– Det var ett enkelt beslut. Jag är stolt över vårt studentinflytande vid universitetet.

Väntat utfall
Inte heller Lunds universitets studentkårers ordförande Cecilia Skoug blev förvånad över resultatet.

– Om kårerna har skött sig och ingen konkurrerar med varandra, så ska det inte vara några problem. Det var ett snabbt beslut, säger hon.

Beslutet befäster kårernas status i ytterligare tre år. Inte förrän 2019 kommer en ny ansökan om kårstatus att krävas. Rektor Torbjörn von Schantz menar att studentkårernas inflytande är något som inte sällan uppmärksammas vid internationella besök.

– Det svenska systemet är uppmärksammat internationellt och studenterna är väldigt viktiga i förändringsarbetet. De vågar vara kritiska och ställa frågor som inte andra vågar, säger han.

Cecilia Skoug tror att nationella framgången ligger i kårernas tydliga bild av utbildningen.

– Vi har en mer gräsrotsbaserad studentrepresentation som ger en nära bild av hur utbildningarna verkligen ser ut, säger hon.