Det är synd om studenterna

Det är synd om studenterna

Uppsalas studentliv kommer att skildras på SVT. Studentlivskrönikör Marcus Bornlid Lesseur varnar för de konsekvenser serien kan medföra för studenternas kamp.

Förra veckan vankades det premiär för en ny serie på Sveriges Television.

Serien heter ”Studentens lyckliga dagar” och skildrar ett gäng studenters vardag i den lilla avkroken Uppsala, i vilken ett universitet av allt att döma är beläget. Och på sina håll har den rört upp starka känslor.

I studenttidningen Ergo har bland annat Max Hammarstedt bidragit med en av indignation skälvande krönika, där han beskriver hur han mitt i seriens första avsnitt ”slår ihop laptopen med en smäll och tänker ’fan, det här vill jag inte vara med om’”. Han känner nämligen inte igen sig i den verklighet som SVT presenterar.

Vad Max Hammarstedt vänder sig emot är programmets enögda fokus på fest och dekadens. En av de ekonomer vi får följa i serien slår belåtet fast att ”studentlivet är som en never ending charterresa”, men Max Hammarstedt håller inte med – alla studenter för inte en Ibiza-tillvaro i Uppsala. Han hade velat se en större mångfald.

Vidare uttrycker han en förhoppning om att kommande avsnitt kanske ska fokusera på ”stickcaféer [sic], intressanta föreläsningar och diskussioner om jämställdhetspolicies”.

Jag håller med Max Hammarstedt att ”Studentens lyckliga dagar” är en problematisk serie. Men av ett annat skäl.

Det är synd om oss studenter, för så fort vi lämnar våra akademiska ghetton möts vi av fördomar från det omkringliggande samhället.

Verklighetens folk har väldigt bestämda åsikter om hur studentlivet ser ut: folk fjantar sig med medaljer, ärtsoppskalas och Povel Ramel.

Dessa stereotypa uppfattningar har många av oss studenter sett som sin uppgift att bekämpa.

Vi har gång på gång förfäktat att vi studenter är som vilka människor som helst, om än mer belånade; att flera av oss är riktigt trevliga.

Tyvärr har SVT underminerat vår kamp.

När den vit-tandade ekonomen Jonathan Rex i början av programmet riktar sin champagneimmiga blick mot kameran och förklarar att ”man ska vara högst medveten om att studentlivet upplevs bäst genom sången” – varvid han och hans frackklädda sällskap stämmer upp i en munter dryckesvisa – befästs alla fördomar om oss studenter. Vi reduceras till sorglig studentikos skara i ett slag.

Om punschvältrandet fortsätter i de kommande avsnitten är risken således stor att utbredda studentföraktet i landet ytterligare accentueras.    

Men förhoppningsvis kanske skadan till viss del kan repareras med en skildring av Uppsalas kokande stickkaféverksamheter.

Facebook Comments

9 Comments

 1. Får jag bara fråga: vem säger det där om charterresa och när? Tyckte det lät ohyggligt, men hittar det inte någonstans? /Vilsen K25

  1. Marcus Bornlid Lesseur

   Marcus Bornlid Lesseur

   Om jag inte missminner mig yppas det någon gång under de första minuterna av avsnittet 🙂

 2. Jag håller med, ensidigt verkar det vara. Sedan bidrar den även till en bild av hur man borde vara som student också – att man inte är en “normal” student om man inte festar fullt ut och njuter av studenttiden i fulla drag. Men alla har kanske inte möjlighet att göra det, och alla är kanske inte heller inbjudna att göra det. Formellt sett kanske alla är bjudna, men det kan nog finnas klickar, innegäng – och andra som inte känner sig som en i gänget och lämnar festerna/tillställningarna i förväg för att inte gå tillbaka några fler gånger.

  Överlag kan det vara problematiskt med serier eller böcker som bygger en bild av hur man borde vara eller vad man borde göra. Det gäller ju inte endast studenter.

  Jag har för övrigt själv besökt avkroken Uppsala. En trevlig stad. Dock har jag inte haft förmånen att besöka studentbyn Lund ännu. Jag är fullt upptagen med att bo någonstans mittemellan, i en socken med mindervärdeskomplex på en slätt.

 3. Skribenten kanske rör sig i smala kretsar, dina egna erfarenheter är enbart indicier och oerhört subjektiva…
  Svagt att hävda utbrett studentförakt utan att över huvud belägga det.
  Bland vänsterstudenter? Själva åtnjutandes stort förakt bland folket…

  1. Marcus Bornlid Lesseur

   Marcus Bornlid Lesseur

   Skribenten kan försäkra, om det nu skulle råda något tvivel om den saken, att alla hans tankar och erfarenheter är välgrundade, välbalanserade och i alla frågor och hänseenden fullständigt objektiva och av den empiriska vetenskapen och gud fader Newton själv sanktionerade. Men tack för din input!

 4. O andra sidan är det jävligt gott med punsch!

  1. Marcus Bornlid Lesseur

   Marcus Bornlid Lesseur

   I måttliga mängder!

 5. Det är exakt med sådan dekadens studentlivet ska avnjutas. Det är inte sorgligt, det är resten av världen som är sorglig med sitt dömande. Vi studenter ska inte behöva ursäkta oss för att vi har kul.

  Glad Valborg från den fantastiska avkroken Uppsala!

  1. Marcus Bornlid Lesseur

   Marcus Bornlid Lesseur

   Detsamma!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Skämtstorm mot nya studenter

Under veckan har ett hundratal missvisande råd laddats