Nytt hälsocenter skapas vid universitetet

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Lunds universitet tar krafttag för att arbeta med förebyggande insatser för en bättre hälsa. I samarbete med bland andra WHO bildas nu ett hälsocenter.

[ads1]

Under måndagen invigdes Lunds universitets nya satsning – ett centrum för hälsosam livsstil. ”WHO Collaborating Center”, som det formellt kallas, är ett samarbete mellan Lunds universitet, Region Skåne, Socialdepartementet och just Världshälsoorganisationen, WHO.

Stora vinster att hämta
Centret syftar åt att informera om och lyfta fram de stora hälsovinsterna med en sund livsstil utan bland annat tobak, droger och övervikt. Men det kan inte bara förebygga sjukdomar och skador – utan även hjälpa till att korta läkningsperioden.

– Uppemot 90 procent av alla patienter har en livsstilsfaktor som man skulle kunna förändra och få ett bättre behandlingsresultat, säger Hanne Tønnesen, professor, överläkare och direktör för det nya hälsocentret.

Just ineffektiv behandling av sjukdomar har visat sig vara kostsamt för svensk vård, menar hon.

  Vi har visat att genom att ändra på vissa livsstilsfaktorer före operation ökar chansen för en lyckad behandling avsevärt.

Viktigt att se förbi artiklar
Centret ska nu såväl samla information och stödja implementering av denna, samtidigt som de ska utbilda hälso- och sjukvårdspersonal och etablera internationella forskningssamarbeten.

– Det är viktigt att den goda forskning vi bedriver inte stannar i vetenskapliga artiklar utan att resultatet snabbt kommer patienterna till gagn. Att satsa på implementering av forskningsresultat är därför angeläget, säger Gunilla Westergren-Thorsson, dekanus vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.