Guldkorn ur nöjeshösten

Sommaren må vara över men hösten bjuder faktiskt på mycket mer än tentaplugg, amerikanskt ödesval och deppig kyla. Kulturredaktionen tipsar bland annat om var du hittar legendariska fester, ett höstigt soulsoundtrack och det absolut ovanligaste selfiesällskapet. 

Foto: Lukas J Herbers. Billig lederhosenfest
Den 7 oktober är det äntligen dags för Lunds nations beryktade oktoberfest! För den som inte riktigt har ekonomin att ta sig till München är detta dessutom ett betydligt festligare alternativ än originalet. Förra året var legendariskt roligt med långdans på borden och tyska dryckesvisor. Så införskaffa dig rejäla lederhosen eller dirndl och appropriera den tyska skördehögtiden till fullo!

4 bugg och en punch
Dagen efter gäller det att kriga sig upp till Östgöta nations Punchfest! Senast jag var där hade jag utmärkta bordsgrannar och när middagen var till ända dansades det vals och bugg som om det inte fanns någon morgondag. Ta chansen att festa hela natten i dina finaste högtidskläder omgiven av en härlig stämning! P.s. Undvik dock att göra någonting alltför punchigt. D.s.

Axel Rydén

 

Foto: Lukas J Herbers.
Foto: Lukas J Herbers.

A gay old kareoketime
Malmö är inte direkt känt för sitt utbud av gayklubbar. Därför är det många som med mig nu välkomnar att fredagsklubben Unique slår upp dörrarna den 5 augusti på Amiralsgatan. Grundarna beskriver det som att de vill göra det old school – dragqueens, kareokerum, ja hela tjotaballongen. Nyskapande? Nja. Partystämning? Hööög! Karaoke är ett extremt underskattat fenomen.

Färgigt spexsubstitut
I Kinky Boots, Malmö Operas storsatsning i höst, möts två världar som inte kunde vara mer olika. Jag såg först denna färgsprakande musikal på broadway som 20-åring och är nyfiken på att se hur dragshowartisten Lola och fabriksägaren Charlie nu kommer gestaltas. Studentspex i all ära – men detta mina damer, herrar och allt där emellan – är underhållning på professionell nivå.

En midvinternattsdröm
Den 26 augusti släpper allas vår Håkan Hellström sitt nya album Du gamla du fria och jag har nog alltid förknippat Håkan med just sommaren. Med rosevin, slottskogen och sena nätter i Göteborg. I år gör han dock en exklusiv spelning dan före dan före dopparedan i Malmö så kanske kan han på samma sätt bli en självklar del av vintern? Oavsett temperaturen utomhus lär i alla fall Malmö Arena koka!

Marcus Älverbrandt

 

mirandafrilagdFrån disco till hiphop
Den nya netflix-serien The Get Down som började sändas i slutet av augusti låter nästan för bra för att vara sann för en musiknörd som jag. Med 1977 års Bronx som kuliss får man med de unga karaktärernas hjälp se hur övergången från disco till hip hop som den främsta musikgenren kan ha sett ut. Serien innehåller utåt sett allt jag vill ha i en serie – det vill säga musik och snygga kläder. Så mina förväntningar är höga!

Selfiechans med påven
När nyheten började spridas på sociala medier om att Påven Franciskus kommer till Lund trodde jag först att det var ett skämt. Men den trettioförsta oktober kommer  verkligen den inflytelserika ledaren till Lund och Sverige för första gången på 27 år. Katoliken i mig ser då fram emot att få se en skymt av mannen och hans omtalade hatt. Och så får jag förstås inte glömma att ta en bild och skicka till Nonna i Italien.

Purfärsk Lundasoul
Som alla svenska soul-älskare (inklusive jag) har längtat! Fem år efter senaste albumsläppet delar lundensaren Magnus Tingsek återigen med sig av sitt musikaliska geni! Mitt sextonåriga jag är i extas sedan spelningen under Malmöfestivalen då äldre musik varvades med smakprov från det nya albumet. Musiken som kommer bli the soundtrack of my hösttermin släpps den 30 september och jag kan knappt vänta.

Miranda Gatti