Säkerhetspolitiska utmaningar väntar

- in Nyheter
@Beri Zangana

Efter en dag som spenderats med påve Franciskus i Lund, passade utrikesminister Margot Wallström på att föreläsa om säkerhetspolitik för en fullsatt sal i AF-borgen.

Med flera år på Lunds universitet i bagaget uttrycker Margot Wallström sin glädje att vara tillbaka i Lund.
– Det är en helt fantastisk utsikt, den bästa man kan ha, säger Margot Wallström och blickar ut över publiken.

”Vad är säkerhet?”, frågar hon och tar kort därefter upp en rad definitioner av begreppet. Därefter följer ungefär en timmes föreläsning kring ämnet.
– Säkerhet är att vakna på morgonen och veta att det finns mat för dagen. Att gå till skolan, att inte bli rädd för att bli kidnappad och att inte bli barnsoldat, säger Margot Wallström.

Under föreläsningens gång betonar Margot Wallström att säkerhetsbegreppet är i ständig förändring. Det är någonting vi behöver förhålla oss till, men även de säkerhetspolitiska utmaningarna som Sverige och världen står inför. Klimatet och terrorism för att nämna några.

Sveriges utgångspunkt i säkerhetsrådet är att bevara våra värderingar, konstaterar Wallström. Främst ska Sverige se till att alltid försvara de mänskliga intressena.

Det är ett viktigt ämne Margot Wallström belyser under kvällens UPF-föreläsning och ämnet hålls på en grundlig nivå som begripliggör för lyssnarna.

Fram mot slutet får Wallström svara på frågor från publiken. En fråga som kommer upp på tapeten berör utvisningen av afghaner och inte minst de kvinnor som ska skickas tillbaka. Andra frågor som dyker upp är kring Sveriges roll i säkerhetsrådet. Ett ämne, som hon kunde berättat mer om under kvällens föreläsning.

Klockan tickar, men Wallström har inte bråttom. Väl tillbaka i Lund vill utrikesministern ta god tid på sig att tala till punkt.
Efter föreläsningen får även Lundagård möjligheten att ställa några frågor till Margot Wallström.

Sverige är ett litet land som nu tar plats i säkerhetsrådet. På vilket sätt tycker du att Sverige får gehör i säkerhetsrådet?
– Sverige får gehör i säkerhetsrådet vilket de som röstade och stöttade oss i omröstningen visade. Genom det får Sverige ett förtroende i säkerhetsrådet. Framförallt betyder det att de länderna ändå tror på att Sverige kan spela en roll och vara viktiga i säkerhetsrådet.

Du möter många reaktioner av olika slag i ditt arbete. Vad är det som driver dig?
– Att det är så kort tid och man måste använda det till att åstadkomma förändringar. Det är en mandatperiod nu och jag har bestämt mig redan från början att åstadkomma någonting.

Vad har du åstadkommit?
– Jag har satt upp en dagordning, till exempel frågor som behandlar fred i närområden, FN i fokus och en feministisk utrikespolitik. Det är de frågor jag kommer att jobba med och då vill jag åstadkomma någonting genom att göra skillnad. Man måste ha både mod och tålamod.