Sänkt pluggpuls med fredagslounge

- in Kultur, Nöje

När tentorna inte duggar lika tätt i december är dags att se sig om efter förströelse. Varför inte besöka ett kulturellt tempel på andra sidan sundet? 

Louise, Louise och Louise. Det var namnen på en dansk adelsmans tre fruar, och det är dessa fruar som givit Danmarks främsta konstmuseum – Louisiana – sitt namn.

Ta tåget från Lund, kliv av vid Humlebæk och pulsa dig fram till den gamla villan i kolonial stil. Här samsas konstens världsstjärnor med en utsikt som sträcker sig bort till den svenska kusten.

På utvalda fredagar har Louisiana en lounge med musik som spänner mellan allt från soul till jazz. Gamla och nya artister finns på repertoaren.

Den 16 december ska Kenneth Bager, en institution på den danska klubbscenen, vända plattor i loungen.
– Kenneth Bager organiserar kvällen på ett bra sätt, och tar ofta med musiker från andra länder. Han vet vad som händer i musikvärlden, och är en cool kille att lyssna på, säger Tine Bentsen, ansvarig för fredagsloungen.

Loungekonceptet skapades för sju år sedan i samband med att Louisiana utökade sina öppettider. Det visade sig vara särskilt svårt att få folk till museet på fredagar. Loungen blev ett första försök till dragplåster som har visat sig fungera bra.
– Det är väldigt mysigt här under december. Skolorna stänger och folk går på semester. Att kunna njuta av musik och mat med en brasa tänd i närheten är något alldeles speciellt, säger Tine Bentsen.

När affärsmannen – och tillika ägaren av ett ostimperium – Knud W. Jensen, var på promenad med sin kissnödiga hund Trofast snubblade han över Louisiana 1954. Idén att göra museum av den då förfallna villan uppstod, och Knut köpte huset.

1958 slogs dörrarna upp. Första åren låg fokus på dansk konst, men ganska snabbt övergick Louisiana till ett mer internationellt fokus. Idag kan besökare kika på välbalanserade blandningar av nya och permanenta utställningar.

Fram tills slutet av februari 2017 ställs franskamerikanske konstnären Louise Bourgeois ut på Louisiana.

Hennes ståltrådsburar och arbete med röda färger är väl värda att se sida vid sida med Alberto Giacomettis sköra bronsskulpturer.
– Här kan tre generationer av besökare mötas på en och samma plats. Det kan vara vänner eller familjer som tittar på konst, äter och lyssnar på musik. Det är en väldigt trevlig upplevelse, säger Tine Bentsen.