Bråk om Håkan: “Återigen snor överklassen från folket”

Bråk om Håkan: “Återigen snor överklassen från folket”

- in Nyheter, Studentliv
4
@Tindra Englund
Fotomontage. Foto: Arkiv/Privat

Det menar åtminstone Smålands nation som nu anklagar Göteborgs nation för stöld av klubbkoncept. – Det känns synd att de försöker sno vårt största klubbkoncept, säger Alice Nordin en av arrangörerna för Smålands Håkanklubb.

Tidigare under eftermiddagen publicerade Lundagård en artikel om att Göteborgs nation nu satsar på ett nytt klubbkoncept där de bland anar ska köra temaklubbar. Men i stället för att komma på helt egna teman har de “lånat” några klassiker vilket nu väckt reaktioner inte minst på Småland Nation.  På sin facebooksida skriver de att:

“Återigen snor överklassen från folket! Göteborgs nation
Missförstå oss inte, vi är glada att vi kan hjälpa andra nationer som har svårt att komma på egna klubbkoncept. Ni får gärna fråga oss om ni behöver mer hjälp med till exempel sexism, vad 8 mars och 1 maj egentligen handlar om etc.
Ni andra kan vara lugna, hos oss är alla välkomna när de riktiga Håkan-klubbarna kommer tillbaka denna termin.”

Alice Nordin. Foto/Privat
Alice Nordin. Foto/Privat

Förvåning och irritation
Den som låg bakom inlägget var Alice Nordin, en av arrangörerna bakom Håkanklubben “En vän med en bil” och aktiv på Smålands nation. När hon läste om Göteborgs nya klubbkoncept blev hon först ganska förvånad, men förvåningen följdes sedan av irritation.
– Det har ju gått lite dåligt för oss ett tag.  Men nu hade vi tänkt starta igång med håkanklubbarna och då känns det tråkigt att en annan nation också gör det.

– Dessutom blev jag lite besviken när man läste det där om att de har varit transparenta inom KK och pratat med varandra, men så har de inte ens skrivit ett mejl till oss, säger Alice Nordin.

Känner sig överkörda
Varken nationsombuden på Smålands nation eller arrangörerna bakom håkanklubben “En vän med en klubb” hade hört något om Göteborgs nations planer innan de läste Lundagårds artikel.  Men Alice Nordin är inte längre förvånad över att Smålands blir överkörda av de andra nationerna.
– Det känns som om vi har blivit mer överkörda på sistone särskilt efter att vi har öppnat upp för alla. Nu känns det som om att folk inte riktigt ser oss som en nation längre, säger Alice Nordin.

Hon menar att det är extra synd eftersom många av de andra nationerna har lättare för att få folk tack vare sitt medlemskap i Studentlund.
– Vi får ju hela tiden kämpa lite mer och så är det vårt största klubbkoncept som de ska ta.

Alice Nordin menar  däremot att det hade varit en helt annan sak om Göteborgs nation hade hört av sig och berättat att de funderade på att göra något liknande.
– Det hade kanske varit nice. Då kunde vi pratat om det så att vi inte konkurrerade om samma vecka och så. Om de har håkanklubb på onsdagen vem kommer då på våran kubb på lördagen?

( Läs mer: Ny onsdagsklubb utlovar “rallymusik” och dubbla dansgolv )

Stora ideologiska motsättningar
Enligt henne känns det dessutom extra tungt att det rör sig om just Göteborgs nation, en av Smålands största motståndare rent ideologiskt. Detta gör att “stölden”,  inte bara av håkan-konceptet utan även av fokuset på internationella kvinnodagen, känns extra tung.
– Alla andra dagar skiter de i arbetarklassens kvinnor. Att då använda denna dag för att få supa till och dansa till Beyonce det känns lite hyckligt liksom. Jag har ju sett hur de gör på första maj och det gör att det känns ännu hemskare. Ska de göra åttonde mars också till en festdag för överklassen?

Som hämnd funderar Smålands nation nu på om de ska arrangera Skybar på dacketaket.

– Vi tycker det är tråkigt att Smålands reagerar som de har gjort. För Göteborgs nation känns det naturligt att  dedikera en av terminens klubbtillfällen till Håkan Hellström då han är en central profil i Göteborg och hans musik har sedan länge varit central i nationens festligheter, säger Göteborgs nations kurator, Truls Nörgaard Grytli.

Facebook Comments

4 Comments

 1. Nu framgår det ju inte av den här pinsamma artikeln (innehållsmässigt dvs, all heder åt artikelförfattaren) men Smålands nation är tekniskt sett inte en nation utan en klubb för inbördes beundran och sekteristisk strävan.

  Hursomhelst.

  Att vara så fenomenalt kränkt som Alice att man beklagar sig över Göteborgare som approprierar tillbaka sin egen kultur är en sak vars meriter kan diskuteras, men innan man börjar slå sig för det genusmedvetna bröstet (där arbetarklassens rättmätiga hjärta dunkar) om sin egen förträfflighet vis-à-vis någon slags välgång för just arbetarklassen så kanske man skulle rannsaka den egna organisationen; hur kommer det sig exempelvis att en organisation som Smålands nation har en sådan stor personalomsättning? Vad har man för egen arbetarpolitik och syn på sina anställda? Under de senaste typ 3-4 åren har två personer sagt upp sig på dagen och gått, en har blivit uppsagd, en annan viskas det ska få sparken snarast, en tredje är sjukskriven, en fjärde är inte kvar men ingen som vet varför vill berätta varför (eller får berätta varför som de påstår) och allt detta på en personalstyrka som pendlar mellan 3 och 4 personer! Till det kan vi lägga en polisanmälan om mordhot från okända medlemmar i organisationen Smålands nation mot personal och bostadsstyrelse, fackliga åtgärder minst en gång mot samma Smålands bostadsstyrelse som bröt mot kollektivavtalet enligt SAC Syndikalisterna som fick rätt [sic], och utöver det även en dom i Lunds Tingsrätt förra året mot en av Smålands mer (ö)kända medlemmar för ytterligare mordhot mot personalen. Med ironisk tunga skulle man i likhet med DDR kunna kalla det för arbetarklassens paradis 😀

  För övrigt är det uppenbarligen fullständigt livsfarligt att ha evenemang med alkoholservering på Dackes tak och nationen skulle förlora serveringstillståndet om de någonsin försökte.

  1. Snyggt uppmärksammat, man kan nästan tro att du själv varit med i SNB 😉 dock har det du skriver inte med Smålands Nation att göra, utan Smålands Nations Bostäder (SNB). Detta är två separata organisationer och Smålands Nation har ingenting med det som hänt inom SNB att göra. Vi väljer vissa av medlemmarna till bostadsstyrelsen som representanter, men det som hänt inom SNB är interna problem inom deras organisation och inte Smålands Nation som organisation. Två skilda organisationer!

   1. Smålands nation utser medlemmar i Smålands nation att sitta som majoritet i en styrelse som är ekonomiskt och stadgemässigt förbunden till Smålands nation och enligt vad jag förstår har du suttit med på några av deras möten och ändå försöker du påstå att det är två organisationer som inte har något särskilt med varandra att göra. Det låter lite oärligt av dig, Alice. Försök att svara på frågan istället. Eller har du som har väldigt tydliga åsikter om hur “överklassen” behandlar arbetare inga som helst åsikter om hur “socialister” behandlar arbetare.

 2. Henrik Berggren

  *klirr, klirr* it’s the sound of kasta sten i glashus.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

350 år i medvind och motvind

Sådant som är stort har ofta börjat litet.