Smaskig schlagersång

- in Kultur & Nöje

900 besökare och över 100 showartister. Lördagen den 11 mars bjuder Musikhögskolans studenter i Malmö på dans, underhållning och en storslagen show. 

Studenter på Stockholms Kungliga Musikhögskola tröttnade på att deras bidrag till Melodifestivalen aldrig kom med. Med mottot ”Om melodin inte kan komma till festivalen, får festivalen komma till melodin” lades 1991 grunden för Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest (SMASK).

Sveriges musikhögskolor har skapat sin egen musiktävling där studenter får chansen att pröva sina vingar på scen och visa upp sina talanger inom alla genrer kopplat till en musikföreställning.

Från en tävling i Stockholm spred sig konceptet snabbt och året därpå involverades alla Sveriges musikhögskolor, däribland Malmös.
– SMASK är en egen Schlagerfestival med en färgsprakande live-show och som det inbitna schlagerfan jag är, var det fantastiskt att stå på scen och uppträda med vänner och kursare, säger Mina Kågström, musiklärarstudent på Malmö musikhögskola, som i år är konferencier.

I år består SMASK av sex deltävlingar samt en final som kommer gå av stapeln i mars på Malmö Live.

Sju bidrag väljs ut av en kommitté som huvudsakligen bedömer om den humoristiska schlagerandan finns med i numret.

Med deltävlingar och schlagertema är det lockande att se på SMASK som en parodi på Melodifestivalen. Men Mina Kågström menar att musikhögskolorna vill göra sin egen version av schlagerfestivalen med fokus på musik, svenska texter och humor. Dessutom är allt live, både orkester och kör, jämfört med melodifestivalen som inte har kvar det.
– Det viktiga med SMASK är inte vem som vinner. Det glöms bort när vi alla får uppträda och visa upp vad vi har jobbat för tillsammans, berättar Mina Kågström.

Hela showen finansieras av bidrag från musikhögskolan och biljettförsäljning.

Miriam Hjalmarsson, musiklärarstudent på Malmö musikhögskola, är general i år. Den största utmaningen berättar hon är att nå ut till potentiella besökare genom att marknadsföra på rätt ställen.
– Jag tycker det är kul att leda och hade många idéer om hur SMASK kunde förbättras så därför ville jag bli general. Att se en fullsatt sal och slutresultatet efter allt jobb gör alla timmar mer än värt det, säger Miriam Hjalmarsson.