Privatisera svenska universitet och högskolor

Privatisera svenska universitet och högskolor

Sofia Lindbom tycker inte att det är rimligt att staten ska bedriva högre utbildning när det finns andra aktörer som kan göra det mycket bättre.

Alliansen, med Jan Björklund i spetsen, lyfte under sin regeringstid förslaget om att ge Sveriges universitet och högskolor möjligheten att omvandlas till privata stiftelser. Tyvärr drogs förslaget tillbaka på grund av att motståndet blev för stort. Men Jan Björklund borde stått på sig och sett till att det blev genomfört för alla universitet och högskolor. Staten bör helt enkelt inte äga och driva universitet och högskolor.

Fördelarna med reformförslaget är flera, framförallt hade det hjälpt lärosäten att vara mer flexibla och handelskraftiga i en värld med allt hårdare konkurrens. För att kunna konkurrera mot toppuniversiteten i världen om de bästa studenter, lärare och forskare måste vi uppnå en högre kvalité. Genom att ta emot annan finansiering skulle lärosätena få en ökad självständighet och handlingsfrihet för att kunna åstadkomma denna kvalitetsökning. Likaså underlättar det för dem att delta i internationella forskningsprojekt genom att man då kan bilda och delta i olika associationer.

Idag är majoriteten av universiteten och högskolorna i Sverige statligt ägda, men det finns undantag. Bland annat Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Högskolan i Jönköping som omvandlades till stiftelser under Bildtregeringen 1994. Dessa två stiftelser finansieras till stor del fortfarande statligt. Här borde man ta steget fullt ut och ta bort finansieringen gradvis för att sedan låta dem finansieras genom donationer, studieavgifter eller liknande finansieringsmodeller. Ser man till Handelshögskolan i Stockholm är den privatägd och klarar av sin finansiering nästan helt själv, mindre än 20 procent av deras finansiering är statlig.

Att privatisera statliga lärosäten må se ut som en ideologisk fråga och många kommer säkert kommentera att det är typiskt borgerligt att driva på privatiseringar i alla lägen. För mig handlar det om prioriteringar – vad ska staten göra och vad ska den inte göra? Jag tycker inte att det är rimligt att staten ska bedriva högre utbildning när det finns andra aktörer som kan göra det istället och dessutom mycket bättre.

Facebook Comments

3 Comments

 1. Sofia, har du några som helst opartiska referenser till att detta skulle “hjälpt lärosäten att vara mer flexibla och handleskraftiga”?
  Vad innebär ens det – “flexibla och handlingskraftiga”? Att en privat finansierad institution plötsligt tänker “oh shit, det är Python-programmering som är hot as fuck det här året – LÄGG NER ALLT ANNAT OCH FOKUSERA PÅ DETTA” för att nästa termin byta riktning igen, allt efter marknadens ryck? Vilken härlig värld att verka i!

  Hur skulle privata pengar göra lärosätena mer konkurrenskraftiga? Menar du att statlig finansiering inte skulle ha målet att låta lärosätena bedriva så högkvalitativt arbete som möjligt?

  Jag ser att du också, precis som nästan alla andra högerdebattörer här på Lundagård, klämmer in studieavgifter som en del av “finansieringsmodellen” – på riktigt, kan ni sluta?
  En klar merpart av undersökningar som bedrivits kring detta visar på enorma problem med utlåsningseffekter för de som inte har tillgång till kapital. Är USA drömscenariot för bokstavstroende MUF:are?

  “Jag tycker inte att det är rimligt att staten ska bedriva högre utbildning när det finns andra aktörer som kan göra det istället och dessutom mycket bättre.”
  Ungefär som privata friskolor då, där de driver verksamheten superbra, fram tills att de inte gör det och går i konkurs?
  I USA har man säkerhetsföretag som är beväpnade och kan bedriva polisverksamhet ‘mycket bättre’ än staten – de skjuter direkt istället för en kostsam rättsprocess! Underbart! Marknadsekonomiskt!

  Kunskap och lärande är en grundbult i ett samhälle som vill vara välmående, och sekunden inte samhället tar den pucken, går vi en slippery slope närför kvalitetsstegen, och står plötsligt med en massa Trump Universities (läs den framgångssagan vettja – de hade en jättebra finansieringsmodell!).

  Lundagård – skulle vi kunna få politiska beteckningar på krönikörer? Inte för att någon skulle missta Sofia för syndikalist, men för formens skull, och för att belysa att argumentationerna är kraftigt vinklade ideologiskt?

  1. Tindra Englund

   Tindra Englund

   Hej!

   Vi tycker att det är ett bra förslag och ska se över möjligheten att informera om de utbildningspolitiska krönikörernas politiska beteckning.
   Mvh / Tindra Englund, webbredaktör

  2. Erik. Tack för kommentaren, välbehövlig!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Du kanske inte ska plugga så hårt i helgen

Lundagårds utbildningspolitiska krönikör tjuvlyssnar på ett samtal om