Sommar och CSN – pengar och politik

Om heltidsstudier ses som en heltidssysselsättning måste CSN täcka utgifterna. Jobb ska vara en möjlighet och inte ett krav, det tycker Adrian Ericson.

Terminen lider mot sitt slut och det är helt ljuvligt i Lund. Ljuset i studietunnelns slut lyser klarare för varje dag och vi studenter finns överallt där solen skiner.

En sak som förenar oss är att vi strax går in i en CSN-fri period. Vissa har några hyresfria månader, åker hem eller kan leva gott på undanstoppade pengar från jobb under terminen. Andra behöver helt plötsligt jobba eller ta en sommarkurs för att kunna betala hyran.

Inget konstigt med det.

Dock har kravet att jobba för att få ekonomin att gå ihop visat sig vara inte bara en sommargrej. Sveriges förenade studentkårer sammanställde under våren en genomsnittlig studentbudget som visade att medelstudenten går back med 326 kronor i månaden.

Det är en förhållandevis allvarlig insikt sett till CSN:s viktiga roll. Sveriges konkurrenskraft bygger på att vi har en kunskapsstark ekonomi. Att utbildningskvalitén är hög och att människor från olika bakgrunder väljer att plugga är en avgörande pusselbit. Om vi är överens så långt borde studiemedlet och kostnadsfri utbildning inte vara någon höger-vänsterfråga.

Vi vet av forskning och statistik att den ekonomiska tröskeln är av stor betydelse för att fler ska välja en högre utbildning – oavsett om vissa menar att det finns principiella orättvisor i att alla ska vara med och betala via skatten. Då behöver vi också ett starkt studiemedel.

Likväl behöver studiemedlet leverera. Om heltidsstudier ses som en heltidssysselsättning måste CSN täcka utgifterna. Jobb ska vara en möjlighet och inte ett krav.

Med det sagt är det inte på något sätt fel att arbeta – tvärtom. Fler borde få chansen att jobba, men i större utsträckning med jobb som har koppling till studierna.

Jag skulle dessutom också vilja hävda att det är orimligt att samtliga sommarmånader räknas till det andra halvåret i uträkningen av CSN:s fribelopp.

Studiemedlet bidrar till Sveriges välgång. Att en arbetarunge kan bli akademiker är en avlägsen dröm i stora delar av världen. I Sverige är det verklighet.

Men det undantar inte CSN från att utvecklas och vara i takt med tiden.

Så vänner, dra in rejält med pengar i sommar, eller bara njut av ledigheten. Det finns en överhängande risk att vi också i höst får kriga med både fribelopp och små marginaler.