Därför är Connie Dickinson en hjälte!

Därför är Connie Dickinson en hjälte!

Vi känner alla igen berättelsen om kampen mellan David och jätten Goliat, hur David trots att han var mycket mindre och svagare lyckades överlista Goliat och vinna kampen. Connie Dickinson är den högre utbildningens svar på David i sin kamp mot Mälardalens högskola.

Allt började när Connie Dickinson, som kommer från USA, valde att studera en matematikutbildning vid Mälardalens högskola. Eftersom hon var medborgare utanför EU och EES betalade hon drygt 170 000 kr för sin utbildning,

När hon väl började utbildningen visade det sig att den inte alls var i enlighet med den kursbeskrivningen som getts av högskolan. Föreläsningar kunde ibland endast bestå av utdelade åhörarkopior, ibland fanns inte sittplatser för alla så studenter fick sitta på golvet, datorer saknades på deras dataprogrammeringskurs och lärare hade bristande språkkunskaper.

Utbildningen höll inte måttet enligt Connie Dickinson. Den bilden delade Universitetskanslersämbetet (UKÄ) som ansåg att utbildningen hade bristande kvalitet och inte levde upp till fyra av fem examensmål. Det tyckte även andra studenter som gått utbildningen. Hon tog då ärendet till tingsrätten som gav henne rätt, Mälardalens högskola ansågs ha brutit det avtal som de ingått med Connie Dickinson.

Connie Dickinson betalade för sin utbildning. Därmed kommer hon få tillbaka hela eller delar av sin studieavgift eftersom utbildningen inte höll vad den utlovat. Tingsrätten ansåg att hon betalade för en tjänst där Mälardalens högskola inte hade uppfyllt sin del av avtalet. Hade studenter betalat för sin utbildning själv hade de också kunnat ställa högre motkrav på kvalitén på deras utbildningar. Dessutom, likt för Connie Dickinson, hade högre utbildning kunnat klassas som en tjänst.

Mälardalens högskola är inte den enda exemplet där högre utbildning i Sverige inte levererat det den lovat. Det är dags att skärpa regelverken för de Universitet och högskolor som har bristande kvalitet på sina utbildningar. Jusek gjorde en undersökning där det visade sig att var tredje nyexaminerad student inom juridik, ekonomi, samhällsvetenskap, personalvetenskap samt systemvetenskap ångrar sitt utbildningsval – många på grund av att de är missnöjda med kvalitén. Undersökningen har några år på nacken men få tecken tyder på att det har ändrats. Det är inte hållbart.

Connie Dickinson är en hjälte för hon står på sig mot Mälardalens högskola och deras undermåliga utbildning. Det borde fler studenter kunna göra.

Facebook Comments

1 Comment

 1. Sofia, bara en reality check; du är medveten om att det redan idag går att klaga på saker som inte uppgår till fullgod kvalitet i det svenska samhället – även om en inte betalar 170.000 kr?

  Om Mälardalens folkhögskola fått in klagomål från en svensk elev, som då “inte betalat för sig” – menar du alltså att inga kvalitetssäkrande åtgärder skulle ha tagits? Dios mio! Jag tror du borde snacka med LUS här i Lund om hur studenter kan påverka utbildningar, och få lite mer kött på benen om dina möjligheter att kvalitetssäkra utbildningar.

  Har du aktier i ett riskkapitalbolag som snöat in på att etablera sig inom högskolestudier? Vad är din vinkel för det oerhörda vurmandet kring att privatisera utbildning? Vissa saker kanske inte bör kapitaliseras på som “tjänster” eller “varor”.

  Vi provar såhär; “Sven Svensson är en hjälte! Efter den helprivatiserande sjukvårdsreformen, betalade han själv sin cancerbehandling för 1.000.000 kr – men blev inte frisk! Han anmälde detta till Patientnämnden och fick halva avgiften tillbaka! Läkaren hade visst inte uppfyllt sin del av avtalet – att göra Sven frisk. Nu ska baske mig sjukhuset göra förändringar så att cancer botas FÖR DET ÄR ETT KÖPAVTAL OCH DET ÄR BINDANDE OCH PENGAR KAN ORDNA ALLT SÅLÄNGE DE ÄR PRIVATA OCH INTE I STATENS REGI!!!!”

  Hur blev det bättre? Har inte skolor och sjukvård försökt driva kvalitativt arbete TROTS att de inte är i AB-form?
  Bara för att det är privatiserat innebär det inte att den som nyttjar konceptet har större möjligheter till kvalitetssäkrande. Det finns mer lagstiftning som kan reglera saker utanför köpeavtal och 14-dagars-ångerrätt, och bara för att du gillar att du har pengar, som du hellre skulle vilja lägga på dig själv än allmännyttan, innebär kanske inte det att den som inte har pengar skulle vara stoked på om du sätter upp betalväggar till deras möjligheter att leva det fria liv de vill leva.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Arbetsgivare bryr sig visst om vad du pluggar

… men de vet inte så mycket om