Lundastudenter tar pluggdroger

- in Nyheter, Studentliv
@Tor Gasslander

LTH-studenten Erik tycker att så kallade ”smart drugs” borde finnas tillgängliga utan recept på apoteken.

 

– I vanliga fall skulle jag kanske behöva plugga typ en vecka innan en tenta, nu tar jag det på en natt istället.

Erik berättar att han ”då och då” använder drogen modafinil, eller modidoal som den också säljs som i Sverige. Läkemedlet, som i vanliga fall skrivs ut till personer med narkolepsi eller multipel skleros, har på friska personer en uppiggande effekt, liknande till exempel amfetamin. För Erik handlar det dock inte om att använda preparatet för att ha roligt eller för en ruseffekt.

– Skulle jag någonsin känna att jag vill ta det utan att behöva plugga skulle jag sluta direkt. Det är bara en studiegrej för mig, jag håller inte på med droger annars eller så.

Med modafinil i kroppen klarar Erik av att studera ett helt dygn i sträck, utan att behöva sova.

– Jag har ganska lätt för att skjuta upp saker så det känns skönt att veta att jag kan klara av en tenta även om jag börjar sent.

”Det blir vanligare och vanligare”

Erik provade att ”kura” som han kallar det, en term hämtad från brukandet av anabola steroider hos kroppsbyggare, för första gången när han läste en utbytestermin i USA.

– Studietempot var väldigt mycket högre där än det är i Sverige, och när jag hörde om att man kunde ta ett piller som hjälpte en plugga blev jag intresserad direkt. Där var det jättevanligt. Alla kände någon som sålde och det var liksom inget konstigt med det.

I Sverige är kontrollen på läkemedlen dock hårdare, och Erik beställer sitt modafinil från England via internet. Enligt honom är användandet av läkemedel i studiesyfte ännu förhållandevis litet i Sverige jämfört med i USA, men det är på uppgång.

– Det blir vanligare och vanligare i Sverige verkar det som. Jag känner flera som började kura så sent som förra terminen

”Finns inget polisen kan göra”

Anledningen är, enligt Erik, att det inte finns någon anledning att inte göra det.

– Tänk såhär: om du kan ta ett piller som inte gör någon skada och som gör dig bättre på att plugga, varför inte? Det kanske låter konstigt, men jag tror faktiskt att det skulle vara bra om alla kunde köpa modafinil på apoteket.

Risken att åka fast är liten. Hävdar man bara att man inte känner till något paket om det skulle fasta i tullen finns det inget polisen kan göra, enligt Erik.

– Det enda problemet är pengar egentligen. Jag lägger kanske 500 kronor i månaden på det här, så det är ju lite dyrt.

Du oroas inte av biverkningar? Enligt bipacksedeln kan man drabbas av bland annat andningsproblem och psykoser.

– Ja men de problemen har ju inte jag. Det finns inga riktiga biverkningar för mig egentligen.

Kan du vara säker på det?

– Ja alltså det kan ju finnas biverkningar som man inte märker av direkt förstås, typ på levern och sånt. Men jag tror att det är mindre farligt än rökning i alla fall, och jag röker inte.

Fotnot: Erik heter egentligen något annat.

Läs även: ”Det är ett grundläggande tankefel”

Fakta

[checklist]

Smart drugs

  • Är ett samlingsnamn för preparat som tros, antas eller bevisligen kan förbättra minneskapacitet, koncentrationsförmåga eller liknande.
  • Till gruppen kan räknas bland annat sömnreglerande preparat som modiodal, men också till exempel koffein och nikotin.
  • I vilken utsträckning receptbelagda läkemedel används i ett försök att förbättra friska personers prestationsförmåga i Sverige är oklart. Mörkertalet är troligtvis väldigt stort.
  • Under en veckas riktat arbete beslagtog Tullverket i höstas 20 000 receptbelagda tabletter avsedda för svenska adressser på Arlanda och i Malmö. Till största delen bestod beslagen av smärtstillande och potenshöjande preparat.
  • I en stickprovsundersökning från SVT sa drygt 1% av de tillfrågade studenterna att de använde receptbelagda läkemedel i studiesammanhang.

[/checklist]