Lärare sålde föreläsningar till studenter

- in Nyheter
@Lundagård

Den huvudansvarige läraren för distansutbildningen i nationalekonomi har sålt kursmaterial till studenterna via sitt privata företag. Studenternas pengar har gått rakt ner i lärarens ficka, utan att någon kontrollerat hur mycket han tjänat.

På distanskursen i nationalekonomi har studenter erbjudits att köpa cd-skivor med föreläsningar av företaget Enterdemica. Vad de inte fått veta är att Enterdemica ägs av Peter Jochumzen som också var huvudansvarig för distansutbildningen.

– Det låter förstås inte bra när en lärare säljer material till studenterna från sitt privata företag, säger Peter Jochumzen.

Ingen kontroll

Under 2005 började Enterdemica sälja cd-skivorna. Priset har varierat något men var under förra terminen 775 kronor för fjorton cd-skivor inklusive frakt.

Enligt information som tidigare funnits på Nationalekonomiska institutionens hemsida får priset på skivorna inte överstiga produktionskostnaden med mer än tio procent. Men institutionen har inte kontrollerat hur stor vinst Peter Jochumzen faktiskt har gjort.

Avtal saknas

Något skriftligt avtal mellan institutionen och Enterdemica finns inte heller.

Att bränna en cd-skiva med färgtryck och med tillhörande plastficka ligger runt 15 kronor med en upplaga på 500 exemplar. Skillnaderna mellan olika företag är små. Det innebär i så fall att Peter Jochumzen tjänat strax över 38 kronor per såld skiva.

Licensskyddade

David Edgerton, prefekt på Nationalekonomiska institutionen, säger först att max 100 studenter per termin har köpt skivor. Men ändrar sig sen till mellan 30 och 40 studenter.

Peter Jochumzen menar att det endast varit runt 20 studenter, vilket innebär att det sålts mellan 280 och 1 400 skivor per termin. Det blir mellan 10 640 och 53 200 kronor i vinst varje termin, exklusive kostnaden för den tid det tagit att ta fram materialet och att ta hand om beställningarna. Cd-skivorna har även varit licensskyddade vilket gjort att de inte gått att sälja vidare till andra studenter.

Hoppade av

Peter Jochumzen säger att han tjänade pengar på cd-skivorna genom royalties innan hans eget företag tog över verksamheten eftersom det är han som föreläser på skivorna.

Anledningen till att hans eget företag började sälja skivorna 2005 var att det företag som tidigare sålt dem plötsligt hoppat av.

Prefekten beslutade

Peter Jochumzen menar att han vid det tillfället inte ville låta sitt företag göra skivorna.

– Jag sa till prefekten att jag absolut inte ville göra det, säger Peter Jochumzen.

Hur kommer det sig att du ändå gjorde det?

– Därför att han ville att jag skulle göra det, vi såg ingen annan lösning.

Prefekten David Edgerton beslutade att Enterdemica skulle sälja skivorna.

– Jag var drivande i att få fram en lösning, inte specifikt den här lösningen. Men Peter har rätt i att han inte var drivande i det här, säger David Edgerton.

Enligt honom hade man på grund av det plötsliga avhoppet från företaget som sålt skivorna tidigare hamnat i en svår situation.

”Enda alternativet”

– Jag och Peter diskuterade det här flera gånger. Det enda alternativet den terminen var antingen att inte ge ut några cd-skivor, men det hade varit en stor försämring av kursens kvalitet, eller att låta Peter göra det, säger David Edgerton.

Även dåvarande kurssekreteraren på institutionen, Tina Helgesson, har hjälpt till i företaget Enterdemica. Hon var, enligt Peter Jochumzen, under en period anställd på 75 procent av institutionen och 25 procent av Enterdemica.

Enligt David Edgerton är det Tina Helgesson som lagt ut erbjudandet om att köpa skivor av Enterdemica på institutionens hemsida.

Lundagård har inte kunnat nå henne för en kommentar.

Lunds universitet har regler för när man får anlita privata företag vid köp av tjänster.

Får inte konkurrera

Om det i företaget finns personer som även är anställda på universitetet får de bara anlitas om uppdraget inte rör forskning eller utbildning. Men ett sådant beslut måste fattas på områdesnivå och inte bara på institutionen. Det är inte heller tillåtet för en lärare att i sitt privata företag bedriva verksamhet som konkurrerar med arbetsuppgifterna på universitetet.

”Fråga överordnad”

– Jag kan inte uttala mig om det här specifika fallet är rätt eller fel utan att göra en utredning, men när man känner tveksamhet ska man alltid gå till en överordnad, säger Susanne Wallmark, revisionschef på Lunds universitet.

Gratis nedladdning

Enterdemica sålde cd-skivorna i fem terminer. Peter Jochumzen var under de tre första terminerna huvudansvarig för distansutbildningen.

Skivorna slutade säljas denna termin och läggs nu ut för gratis nedladdning. Peter Jochumzen är ångerfull för att han låtit sitt eget företag sälja skivorna men menar att han inte gjort det för att tjäna pengar.

– Min timlön har väl varit runt en krona i timmen. Jag gjorde det som en ren tjänst för studenterna, säger han

Text: Viktor Ström
Foto: Emma Svensson