Redaktörsval

Lundagårds redaktion. Kan vara en av Sveriges rundaste redaktioner, då redaktionen ligger i ett runt torn i AF-borgen. Foto: Arkiv/Jonas Jacobsson

Vill du också leda Sveriges vassaste studenttidning?

Tidningen Lundagård är Sveriges äldsta studenttidning och har utkommit i studentkårernas regi sedan 1920. Lundagårds webbtidning – Lundagard.se – har funnits sedan 1995. 2011 tillkom den engelskspråkiga versionen Lundagard.net med uppdraget att bevaka internationella studenters intressen.

Lundagårds huvuduppdrag är att granska universitetet och studentorganisationerna och att bevaka studenters intressen nationellt som internationellt. Tidningen görs av drygt 70 ideella studenter. Som redaktör är ditt jobb att leda det redaktionella arbetet. 

Redaktörerna har ett helhetsansvar som innebär en stor frihet att forma tidningen tillsammans med redaktionen. Jobbet kräver därmed ett stort mått av självständighet, ansvarstagande och ledarskap.

Lundagård söker
Två tidningsredaktörer på 100 procent studentarvodering motsvarande studiemedel från 2017-07-01 till 2019-06-30. Tidningsredaktörerna ansvarar för och leder arbetet med Lundagårds papperstidning.

En webbredaktör på 100 procent studentarvodering motsvarande studiemedel från 2017-07-01 till 2019-06-30. Webbredaktören ansvarar för det dagliga arbetet med och driften av lundagard.se och lundagard.net samt är med och leder tidningen Lundagård tillsammans med de två pappersredaktörerna.

Om uppdraget
Jobbet är fritt och varierande, och innehåller allt från rekrytering av medarbetare till avtalsförhandlingar. Uppdragen är främst journalistiska och du har ansvar för nyhetsvärdering, planering, arbetsledning av artiklar och utbildning av medarbetarna. En del av arbetet utgörs också av administrativa sysslor. Hur arbetsfördelningen ser ut mellan de tre redaktörerna styrs till stor del av redaktörerna själva.

Vem vi söker
Vi tror att du är en driven skrivande eller fotograferande journalist med god förståelse för de olika delarna i tidningsproduktionen. Vi vill att du har bred journalistisk erfarenhet och du bör ha erfarenhet av arbete som reporter, redigerare eller fotograf. Arbete inom studentmedia är mycket meriterande.

Erfarenhet av arbetsledning på redaktion och av att leda ideella grupper är också meriterande, liksom intresse för utbildningspolitik, studiesociala frågor samt kunskap om och erfarenhet av det breda studentlivet vid Lunds universitet.

Din ansökan
Ansökan ska vara inne senast den 31 mars och innehålla ett personligt brev i vilket du beskriver dig själv samt vilken inriktning tidningen och Lundagard.se ska ta under din ledning, samt cv, arbetsprover och minst tre referenser.

Skicka ansökan till: ordforande@lundagard.se

Endast digitala ansökningar mottages.

Valprocessen
Ansökningarna valbereds löpande av Lundagårds styrgrupp. Lunds universitets studentkårers ting väljer redaktör på valting den 2 maj. 

Datum att hålla reda på:

Sista dag att ansöka/kandidera till tjänsterna är den 31/3.
Valting hålls den 2 maj.

För mer information, kontakta:
Björn Sanders (ordf@lus.lu.se), ordförande Lunds universitets studentkårer, 070-8213117
eller,
Linus Gisborn (linus.gisborn@lundagar.se), redaktör och ansvarig utgivare, 076-1334020

”Det mesta jag kan har jag lärt mig på Lundagård. Att vara utgivare så tidigt i karriären skapar en ansvarskänsla och en frihet i tanken som båda är ovärderliga.”

Ida Ölmedal, redaktör på Expressen, kultur. Lundagårdsredaktör 2011-2013.

PM-Nilsson-2(JJH)

 

”Det blir aldrig roligare än det var där uppe.”

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri. Lundagårdsredaktör 1992-1993.

 

 

rakelchukri.ting2005

”Det var då jag förälskade mig i journalistiken.”

Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan. Lundagårdsredaktör 2003-2005.

 

 

 

 

Viktor, ledare (DP) (kopia)

”Att vara Lundagårdsredaktör är lite som att vara egenföretagare. En galen blandning av vaktmästare, jurist, reporter, redaktör och marknadsförare på samma gång.”

Viktor Ström, reporter på Dagens Industri. Lundagårdsredaktör 2007-2009.

 

 

”Jag kan gustaf(JJH)inte tänka mig en bättre och roligare skola för journalistik och ledarskap än att vara redaktör på Lundagård.”

Gustaf Eriksson, reporter på Aftonbladet. Lundagårdsredaktör 2010-2011.


”Att vara webbredaktör för Lundagård är att vara multijournalist. Det gäller att kunna hugga på nyhetshändelserna och samtidigt arbetsleda reportrar, fotografer och webbutvecklare – erfarenheter som gjort mig tryggare i rollen som redaktör.”

Carl-Johan Kullving, webbredaktör på DN Ekonomi, via Marieberg Media. Webbredaktör på Lundagård 2013-2015.

 

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *