För ett halvår sedan beslöt SJ och SAS att bara studenter som tar studiemedel skulle få rabatt. Men efter hård kritik backar de nu och låter alla som läser minst femton poäng resa billigare.
Inför höstterminen 2002 skärpte SJ och SAS reglerna för sina studentrabatter, eftersom man ville förhindra att icke-studenter lurade till sig billigare priser genom att lösa kårmedlemskap. Skärpningen innebar att endast heltidsstudenter med fullt studiebidrag från CSN fick studentrabatt, med följden att alla deltidsstudenter förlorade sina förmåner.
Men kritiken mot förändringen blev massiv och efter påtryckningar från SFS, Sveriges Förenade Studentkårer, har både SJ och SAS beslutat att ta bort kravet på studiemedel. Det nya kravet är att man ska läsa minst femton poäng per termin för att få rabatt.
Praktiska hinder kvar
SJ som för ett halvår sedan lät mycket säkra på sitt beslut har alltså gjort helt om och tycker att de strängare reglerna slog fel.
– Givetvis ville vi aldrig att möjligheten att få studentrabatt skulle bero på om man tar studielån eller inte, så vi är glada att vi nått en ny lösning med SFS, säger SJ:s marknads- och informationsdirektör Gunilla Asker.
En del praktiska hinder kommer dock att finnas för de studenter som berörs.
Bevisa själva
SJ och SAS kan i dagsläget inte själva kontrollera att de studenter som inte tar studiemedel ändå läser de poäng som krävs. Lagen tillåter nämligen inte att studentkortsföretagen använder de register över studieresultat som finns på universitet och högskolor. Tills vidare kommer berörda studenter själva att få bevisa att de är berättigade reserabatt.
– Vi jobbar just nu för att få en enklare lösning på det här problemet, säger Jens Christian Berlin, vice ordförande i SFS.
Det långsiktiga målet för SFS är att poängkravet försvinner helt, men först och främst vill man få ner gränsen till 10 poäng så att deltidsstudenter kan resa till studentpris. Därför lämnade SFS i slutet av januari över protestlistor till SJ med 11 000 underskrifter från studenter i hela Sverige.
– Alla som aktivt bedriver studier ska få studentrabatt. Det är helt enkelt ohållbart att många tvingas välja bort att läsa vidare för att resorna blir för dyra, säger Jens Christian Berlin.
Fotnot: Av Sveriges 310 000 studenter är 84 800 deltidsstudenter. Är du under 26 år får du ungdomsrabatt hos både SAS och SJ och påverkas därför inte av ovanstående regler.