Nyligen delade Nordiska Rådet ut sitt årliga litteraturpris. En av de nominerade var den finlandssvenske författaren Kjell Westö och hans senaste roman Lang.
Boken är en mörk och erotiskt laddad kärlekshistoria där vi får följa den karismatiske programledaren Lang. Utifrån sett har romanens huvudperson allt man kan önska sig. En flott lägenhet i de dyraste kvarten i staden och en lysande TV-karriär. Dessutom är han nyförälskad. Men Lang har börjat inse att han lever i en pseudovärd.
– Ytligheten i mediavärlden har fjärmat Lang från både sig själv och sin familj. Ju mer medialt synlig Lang blir – desto mer osynlig blir han för sig själv, säger Kjell Westö.
Med hjälp av sin flickvän vågar Lang dock till slut stå i kontakt med sin son och sin syster.
Men i en värld där kampen om annonsörer och tittare blir allt hårdare finns inte plats för en medlålders programledare som försöker skapa lätt intellektuell debatt och Langs stjärna dalar. På det sättet vill Kjell Westö ta upp en angelägen fråga om vad han kallar infantiliseringen av medievärlden.
– Lang upplever bara fångenskap och tomhet i en värld som proklamerar individens totala frihet, säger Westö.
Romanen har en ovanlig berättarstruktur. Historien återberättas av Langs barndomsvän Wendell, en medelmåttig författare som har ett kluvet förhållande till sin vän. Westö säger att han har valt att berätta historien på det här sättet för att skydda sig själv.
– Romanen ställde stora krav på mig som författare. Det är starka teman som behandlas: sex, besatthet och sinnessjukdom. Jag ville kunna leva mig in i mina karaktärer samtidigt som jag på det här sättet kunde behålla den konstnärliga kontrollen.