”Vi fick bara ett val”

- in Ledare
@Lundagård

När ny dekanus skulle utses hade lärarna redan kommit överens om en kandidat – trots att studenterna skulle få vara med och bestämma. Och valberedningens ordförande medger att det bara fanns en möjlig dekan bland kandidaterna.

– Vi fick bara ett val att diskutera, säger Magnus Wennerhag, doktorandrepresentant i samhälls-vetenskapliga fakultetens valberedning.

Lärarrepresentanterna i valberedningen skulle först träffas enskilt och förutsättningslöst diskutera sina kandidater till fakultetsstyrelsen – diskussionen om vem som ska bli dekan och prodekan skulle vänta till studenterna kom in i processen. Men när studenterna kom till nästa möte var valet till dekan i praktiken redan klart.

– När vi kom dit stod det en lista på tavlan med sju namn varav en av dem är professor, vilket är det informella kravet för att få bli dekan, berättar Maria Noleryd, studentrepresentant i samhällsvetenskapliga fakultetens valberedning.

Valberedningens ordförande, Gunvor Andersson, förnekar att lärarrepresentanterna hade bestämt sig för en dekankandidat.

– Den frågan sparade vi till studenterna. Men problemet är att det inte fanns så många val, säger Gunvor Andersson.

Det fanns ju bara en realistisk kandidat till dekan?

– Så kan man också säga.

Gunvor Andersson anser inte att studentinflytandet har nonchalerats. Hade studentrepresentanterna fört fram ett annat val hade det beaktats, hävdar hon.

– Yttranderätt har vi haft stor plats för.

Maria Noleryd är mycket kritisk till att studenterna begränsades till att välja dekan av de sju framvaskade. Hon hade hellre sett att dekan och prodekan valdes innan man bestämde lärarkan-didaterna, så som man har gjort på Ekonomihögsko-lan efter student-representanternas önskemål.

– Anledningen till att vi sitter i valberedningen är för att vi ska vara med och välja dekan. Men om de för diskussionerna utan oss så hade vi inte behövt sitta där alls, säger Maria Noleryd.

Gunvor Andersson har svårt att förstå kritiken från studentrepresentanterna.

– Jag uppfattade det inte som en kontroversiell fråga eftersom alla kunde enas om valet, säger hon.

Studentrepresentanterna har nu skrivit en officiell anmärkning till valberedningens förslag. Där står bland annat att de inte fått ”… det inflytande eller den information vi anser oss vara berättigade till. Dessutom har ingångna överenskommelser inom valberedningen brutits”.

– Det är väldigt osmidigt att man först kommer överens om ett särskilt förfarande och sedan inte följer det, säger Magnus Wennerhag. Vi tycker att det är viktigt att det kommer till allmän kännedom att den här typen av processer inte går rätt till.

Hur känns det som studentrepresentant när sådant här hän-der?

– När saker och ting går till i skumrask eller inte följer regler så måste man protestera. Men det blir rätt påfrestande att ständigt vara den bråkige i styrelsen.

FOTNOT Dekan är högsta chefen på en fakultet.