Lund har landets bästa studentinflytande, tycker Högskoleverket i en aktuell rapport.
– Det betyder att det måste se väldigt dåligt ut i resten av Sverige, säger Nils Gustafsson, vice ordförande på LUS.
Lund får beröm för att ha varit tidiga med att utforma en rättighetslista och för att det regelbundet görs så kallade Studentbarometrar, som är omfattade enkätundersökningar.
NILS GUSTAFSSON, vice ordförande i LUS, låter sig inte imponeras.
– Lund ligger bra till vad gäller studentinflytandet i en del frågor, men har stora brister i många andra. Personligen blev jag förvånad över resultaten eftersom det betyder att det måste se väldigt dåligt ut i resten av Sverige.
Han menar att Lunds universitetet utmärker sig på de formella sidorna av studentinflytande. Alla beslutande och beredande organ har studentrepresentanter, även rektorssammanträdena och dekanrådet, vilket är ovanligt i resten av Sverige.
Men det finns fortfarande oigenomträngliga murar för studenterna, menar Nils Gustafsson.
– Många av de reella besluten fattas i korridorer dit studenter inte har något tillträde, säger han.
Lund får i rapporten betydligt sämre betyg på punkten social och etnisk mångfald – där får Malmö högskola toppnoteringar. Även jämställdhetsarbetet i Lund får ljumma recensioner.
– Det är uselt överallt, men jag tycker ändå att Lund som det största och mest anrika universitetet borde inta en spjutspetsposition i jämställdhetsfrågorna, kommenterar Nils Gustafsson.