“Teknologkårens beslut är olyckligt”

- in Debatt
@Lundagård

Den 27 november beslutade Teknologkåren vid LTH (TLTH) att lämna samarbetet med Lunds övriga studentkårer, ett samarbete som går under benämningen Lunds Universitets Studentkårer (LUS).

Beslutet grundades på ett mycket omstritt beslutsunderlag och vaga argument.

MIN ERFARENHET EFTER engagemang som bland annat vice kårordförande för TLTH och som ordförande för LUS, är att det finns brister inom samarbetet mellan kårerna. Dessa brister ventileras inom samarbetet LUS och skylls ibland på denna organisation. Sanningen är dock att LUS inte är en fristående organisation.

LUS STYRELSE UTGÖRS av en representant från varje medlemskår, oftast respektive kårordförande. Den enda del av LUS som inte utgörs av kårbundna representanter är LUS ordförande och vice ordförande. All verksamhet som drivs, eller inte drivs, är således de deltagande kårernas ansvar, att skylla eventuella brister på LUS är således att skylla på sig själva.

INOM LUS HAR historiskt två ”kår-block” uppstått. Det ena blocket, oftast anfört av TLTH, har varit marginellt i minoritet medan det andra blocket, anfört av humanistkåren och samhällsvetarkåren, har kunnat verka med knapp majoritet med stöd av naturvetarkåren. Bägge blocken uppvisar periodvis en hård och oresonlig sida.

KÅRPOLITIK HANDLAR nästan uteslutande om att förhandla, ibland med universitetet eller dess fakulteter och ibland med de övriga kårerna. Förhandlingar är viktigt i varje samarbete och de ska garantera frånvaron av konflikter. För att förhandlingar ska vara konstruktiva krävs dock två viktiga ingredienser, lyhördhet och ödmjukhet.

INOM LUS HAR de två blocken ofta uppvisat avsaknad av just dessa två egenskaper. Den knappa majoriteten driver ibland igenom beslut utan att överväga konsekvenserna för fortsatt samarbetet och TLTH uppvisar ibland en kompromisslös och oresonlig sida. ”Det är inte ens fel att två träter” är en passande beskrivning.

TLTHS BESLUT ÄR olyckligt. Lunds studenter förlorar på utvecklingen då en kår med viktiga erfarenheter väljer att inte längre delta i samarbetet. Det högsta priset får dock Lunds teknologer betala på sikt genom frånvaron i diskussionen med universitetet angående resursfördelning, strategier eller den gemensamma utvecklingen.

NU ÅTERSTÅR DET för de kvarvarande kårerna att värna om samarbetet. Lyhördhet och ödmjukhet måste bli nyckelord för varje kår som önskar visa mognad och ansvar inom det fortsatta samarbetet i LUS.