Det är alltså här de gömmer sig! Trots att jag nyss avslutat en kurs i modern politisk filosofi blir jag överraskad av att läsa svenska politiska filosofer i Tidskrift för politisk filosofi.
FÖR DEN SOM STUDERAR praktisk filosofi i Lund kan även en så omtalad filosof som Torbjörn Tännsjö uppfattas som en vandringssägen. Samtidig politisk filosofi som faktiskt behandlar samtiden?! Det är för bra för att vara sant!
Tidskrift för politisk filosofi har en ovanligt sporadisk utgivning – i år har endast ett nummer av utlovade tre utgivits
– trots att ämnet har potential att locka även personer utanför den akademiska filosofins kretsar. För även om filosofi i allmänhet ofta betraktas som världsfrånvänd är väl politisk filosofi i någon form ständigt närvarande i samhället.
BISARRT NOG ÄR det denna lilla tidskrift, snarare än mina universitetspoäng, som skänker mig den insikten. På en lättbegriplig teoretisk nivå diskuterar Tännsjö på vilket sätt världen är bättre idag än igår. Med hjälp av lustiga exempel och grafiska diagram illustreras hur lycka bör vägas och mätas – utilitarismens favoritsyssla som det tycks. Men Tännsjö tänker på det mesta och även en så banal faktor som det obehag en ringande väckarklocka orsakar tas med i beräkningen.
DEN STÖRSTA ÖVERRASKNINGEN står emellertid lundafilosofen Magnus Jiborn för. I hans artikel undersöks förtroende och samarbete mot bakgrund av “vidlyftiga bonusprogram och hemliga pensionsavtal inom stora och välkända börsföretag.” Jämför detta med förlegade frågor om huruvida abort är rätt eller om vi har en skyldighet att rädda drunknande barn. Ändå är det de senare som sätter sin prägel på undervisningen. Ett år av studiemedel kostar tiotusentals kronor plus ränta – en prenumeration av Tidskrift för politisk filosofi endast 150.