LUS-ledare: Ja till fortsatt studentinflytande

- in Nyheter
@Lundagård

Studenterna i Sverige omfattas av något som kallas för kårobligatoriet. Detta innebär att alla som studerar vid en statlig högskola måste vara medlemmar av en studentkår. Vid Lunds universitet finns det idag 18 studentkårer som sammanlagt utgörs av 38 000 studenter. Kårerna varierar i storlek från Teknologkårens över 7 000 medlemmar till Teaterhögskolans studentkårs drygt 50. De verkar vid universitetets utbildningar i Lund, Malmö, Ljungbyhed, Helsingborg och Markaryd.

STUDENTKÅRERNA ÄR inga vanliga studentföreningar. De är lagstadgade. Vad en studentkår ska syssla med står föreskrivet i Förordningen (SFS 1983:18) om studerandekårer, nationer och studentföreningar vid universitet och högskolor. Det är inte heller studenterna själva som kan grunda en studentkår, det gör universitetsstyrelsen, som också kan upphäva beslut som en studentkår har fattat.

DETTA GÖR ATT studentkårerna utgör en integrerad del av universitetet. Studentkårerna organiserar studentinflytandet; de utser studentrepresentanter i styrelser och andra organ på universitetet, de fungerar som ombudsmän för studenterna, de agerar i utbildningspolitiska frågor, i frågor som rör bostadsförsörjningen, studie-medelssystemet och (inte minst) studentrabatterna på SJ och SAS. Från det enskilda klassrummet upp till korridorerna i Bryssel hörs studenternas röst genom studentkårerna.

VARFÖR BERÄTTAR VI det här? Rent konkret därför att två riksdagsledamöter för miljöpartiet har lagt en motion till riksdagen om att avskaffa kårobligatoriet. Motionärerna menar att obligatoriet strider mot föreningsfriheten och därför ska avskaffas den 1 januari 2006. Innan dess ska en utredning ha genomförts som ska ta fram alternativ som ska garantera studentinflytandet vid högskolorna. Eftersom det verkar troligt att förslaget kan få majoritet i riksdagen, står därför studenterna i Sverige inför en stor utmaning.

HUR SKA VI kunna utföra allt arbete vi gör idag när studentkårerna har försvunnit? Valen av studentrepresentanter kommer att skötas av universitetet och en mängd fristående studentföreningar kommer att konkurrera om studenterna.

SYSTEMET MED obligatoriska studentkårer har funnits i Sverige mycket länge och har sin upprinnelse i de obligatoriska nationerna i Uppsala och Lund från 1667, som under andra hälften av 1800-talet bildade studentkårer. Ett rent kårobligatorium infördes 1908. Att avskaffa detta system i ett slag utan att kunna ersätta det med något får inte vara ett alternativ. Men det är just vad riksdagsmotionen innebär. Det är helt enkelt för kort tid till 2006, och att först säga att man ska avskaffa obligatoriet och sedan försöka hitta en bra lösning är fel ände att börja i.

FRÅGAN MAN MÅSTE ställa sig först är vad vi studenter egentligen vill ha ut av det stora inflytande som vi under 1900-talet har lyckats kämpa oss till.

LUNDS UNIVERSITETS Studentkårer säger nej till förslaget att avskaffa kårobligatoriet – vi måste hitta ett genomtänkt, finansierat och förankrat alternativ först.

LUNDS UNIVERSITETS Studentkårer säger ja till ett fortsatt säkrat studentinflytande, till öppna och demokratiskt uppbyggda studentorganisationer, och till möjligheten för varje student att uttrycka och driva sin åsikt om sin utbildning och om sitt liv som student. I dagsläget är kårobligatoriet en garant för detta.

I denna fråga står Lund enat.