På samhällsvetarkåren i Lund jublades det när beskedet kom om att riksdagen – med bara tre rösters övervikt – beslutat att kårobligatoriet ska finnas kvar.
– Nu vet vi att vår verksamhet är tryggad i säkert en tio år till, sa Jan Roslund, ledamot i samhällsvetarkårens fullmäktige.
Lunds studentvärld var i startgroparna till den traditionella gemensamma festen ”Råbiffen” när beskedet kom. Med drinkar i handen avhandlades ämnet för dagen – omröstningen i riksdagen. Lättnaden bland många av de studentengagerade var påtaglig.
-Vi är nöjda och lättade. Nu kan vår verksamhet fortsätta som förut, sa André Johansson, sekond på Akademiska Föreningen i Lund.
– Det känns väldigt skönt, det här visar att vi gör något som är bra för studenterna, kommenterade Ida Aronson, ordförande för Kuratorskollegiet, lundanationernas samarbetsorgan.
Ola Ranstam, vice ordförande för Juridiska föreningen i Lund, tyckte spontant att det var tråkigt att en utredning om obligatoriet nu inte kommer att bli av.
– Jag är faktiskt förvånad att det blev som det blev. Med tanke på hur det såg ut tidigare så trodde jag att det skulle avskaffas, sa han.
Men inte alla i Lunds studentvärld var överraskade över att röstresultatet inte överensstämde med miljöpartiets och de borgerliga partiernas linjer.
— Det blev precis som jag trodde, sa Carin Brenner, ordförande för Lunds universitets studenterkårer, LUS.
Om alla i riksdagen hade röstat efter partilinjen skulle kårobligatoriet avskaffats med en röst. Nu valde dock bland annat folkpartisten Cecilia Wikström, som länge varit engagerad i en nation i Uppsala, att gå emot sitt parti.
På samhällsvetarkåren spekulerades det om att det var annat än ett patos för kårernas studentfackliga verksamhet som avgjorde striden.
– I riksdagsdebatten igår pratades det en hel del om nationerna i Uppsala, men nästan inget om Lund, sa Martin Lundqvist från samhällsvetarkåren.
– Risken för fastighetsskatt på Uppsalas nationer räddade kårobligatoriet, trodde Jan Roslund.